InfoCash

Artikel

Het best verkochte (dieet)boek allertijden

Auteur: Dirkje | geschreven op 18-07-2010

Dieten, voedingsadviezen (wel of niet gesponsord), regels die bepalen wat we nu wel of niet mogen eten. Het lijkt iets van deze tijd. Of we nu onze gezondheid willen verbeteren of willen afvallen, er is altijd wel iemand die er iets over te zeggen heeft. Toch gaat de voedingsleer verder terug dan we in eerste instantie zouden denken. Nog voordat wij met onze jaartelling begonnen, waren er al regels die aangaven wat wel of niet gegeten mocht worden. En dat alles is terug te vinden in het best verkochte boek aller tijden.


Wel eten

Volgens de Bijbel zijn er bepaalde producten die volop gegeten mogen worden. Hier gaat het om granen, bonen en peulvruchten, noten en zaden, groeten, vruchten, kruiden en specerijen. In veel moderne voedingsadviezen zijn deze richtlijnen overgenomen. Zij hebben dus eigenlijk het wiel opnieuw uitgevonden.

Genisis

Het boek waar het hier om gaat is de Bijbel. Het 'dieet' wordt daarom ookwel het Genisis- of Bijbeldieet genoemd. Al in het Oude Testament staan duidelijke richtlijnen over gezonde voeding, die getoetst aan de kennis die we tegenwoordig hebben nog lang zo gek niet zijn. Zo waren er twee hoofdredenen waarom bepaalde diersoorten wel en anderen weer niet gegeten mochten worden. De eerste was de volksgezondheid; bij het vlees van bepaalde diersoorten is het risico veel groter dat ze ziektekiemen bevatten, zoals bijvoorbeeld varkens of ratten.
Beter was het, zeker in die tijd, om dat vlees niet te eten.
De tweede reden was het biologisch evenwicht. De dieren die heel nuttig zijn voor het evenwicht van de natuur mogen niet gegeten worden, om te voorkomen dat dat evenwicht verstoord wordt. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld roofvogels.

Niet eten

Maar er zijn ook producten die niet gegeten mogen worden. Te denken valt dan aan bepaalde soorten vlees, zoals varkensvlees. Alleen diersoorten die planten eten mogen gegeten worden. Maar wel met mate, want peulvruchten en noten bevatten de noodzakelijke voedingsstoffen.
Zuivel is volgens Corinthiers alleen bedoeld voor baby's. Door volwassenen mag hooguit karnemelk of yoghurt gedronken worden. Tenslott mag men een suikervervanger als honing slechts met mate eten. In principe heeft je lichaam het niet nodig.