InfoCash

Artikel

Noten: goed tegen fosfor tekort

Auteur: Dirkje | geschreven op 30-10-2010

Noten staan voor veel mensen nog steeds gelijk aan veel calorien. Daarom zijn zij huiverig om ze op te nemen in hun dagelijkse voedingspatroon. Toch zijn er studies die aantonen, dat het eten van noten voordelen heeft. Zo beveelt de amerikaanse hartstichting zelfs aan om dagelijks minstens 28 tot 56 gram noten te eten.


Onverzadigde vetten

Het eten van noten is goed voor onze hart en bloedvaten. Dit komt onder andere omdat ze veel onverzadigde vetten bevatten. Maar wetenschappers vonden nog meer stoffen in noten, waardoor ze bijdragen aan een goede hartgezondheid.

polyfenolen

Bekend is dat rode wijn, groene thee en chocolade polyfenolen bevatten en daardoor een beschermende werking hebben tegen hart- en vaatziekten. Noten bevatten ook polyfenolen, maar daarvan was nog niet bekend of ze een beschermende werking hebben.

Onderzoek

Tijdens een recente studie in Amerika bleek dat er na de consumptie van smoothies met noten een duidelijke stijging te zien was van de hoeveelheid polyfenolen in het bloed. Deze stijging was niet te zien na consumptie van smoothies zonder noten.

Antioxidant

Tevens bleek uit het onderzoek, dat de polyfenolen die uit de noten opgenomen worden in het lichaam ook effect hebben. Wanneer ze eenmaal opgenomen zijn in het bloed, werken ze als een antioxidant. Op die manier zijn ze positief van invloed op de gezondheid en met name de hartgezondheid.

Zink

Noten bevatten de mineralen magnesium, fosfor, ijzer en zink. Fosfor en magnesium zorgen voor een goede werking van het zenuwstelsel en voor gezonde tanden en botten. Ijzer speelt een rol bij het vervoer van zuurstof door het lichaam. Zink is een antioxidant. Dit zijn natuurlijke stoffen die het lichaam o.a. beschermen tegen hart-en vaatziekten. Noten passen dus prima in een gezond voedingspatroon. (bron: aboutnuts.com)