InfoCash

Artikel

Als kinderen klagen van hoofdpijn?

Auteur: rpoelke | geschreven op 17-07-2010

Kleine kinderen klagen niet gemakkelijk van hoofdpijn. Doen ze het toch, dan neem je hen best zeer serieus. Het hoeft niet altijd een levensbedreigende oorzaak te hebben, maar wil je er meer van weten dan lees je best verder. Hoofdpijn is immers een signaal waardoor we weten dat er iets mis is.


Te weinig drinken

Wanneer de buitentemperaturen in de zomer te hoog zijn kan een kind uitdrogingsverschijnselen vertonen. Het kind wordt duizelig, gaat braakneigingen vertonen en hoofdpijn krijgen. Haal het kind dan direct uit de zon, leg hem of haar op een koele plaats en laat het voldoende drinken. De beste drank is nog steeds water, zorg er echter voor dat dit niet te koud is. Koud water zal het kind doen braken omdat de maag en de sluitspier van de maag gaan samentrekken. Het water wordt dan met kracht weer opgegeven.

Het hoofd gestoten

Kinderen kunnen nog echt ravotten. Ze zijn soms hevig en wild in hun spel. Vallen en het hoofd stoten tegen de grond. Botsen tegen elkaar enz. Een ongevalletje is vlug gebeurd. Meestal staan deze kinderen snel weer op en spelen verder. Wanneer ze even het bewustzijn verliezen, achteraf klagen van hoofdpijn en eventueel braken, dan moeten we dit toch best eens grondig laten nakijken. Deze klachten kunnen te maken hebben met een kleine bloeding ter hoogte van het hersenvlies. Een klein bloedinkje gaat vanzelf stoppen en weer gewoon verdwijnen zonder achteraf veel problemen te veroorzaken. Is de bloeding ernstig, dan kan het noodzakelijk zijn dat men operatief een klein gaatje maakt in de schedel waardoor het overtollig bloed weg kan en de hersenen niet onder druk komen te staan.

Slapeloosheid en angst

Slapeloosheid en angst kunnen kinderen ook hoofdpijn bezorgen. Kinderen die zorgen hebben, veel piekeren, leven in moeilijke gezin situaties gaan meer klagen van hoofdpijn dan andere kinderen. Ze kunnen ook het gevolg zijn van gebeurtenissen die ze als bedreigend beschouwen. Ga op een discrete manier na wat het kind dwars zit en laat het kind weten dat ze er altijd over kunnen praten. Maak je als ouders veel ruzie waar de kinderen bij zijn, vermijdt dit dan en discuteer met elkaar wanneer jullie alleen zijn.

Hormonale veranderingen

Wanneer een kind een puber wordt, zullen de hormonale veranderingen het hele lichaam overhoop halen. Het kan ook een begin zijn van migraine aanvallen. Dit soort hoofdpijn komt meer voor bij meisjes dan jongens. Volgen de aanvallen te snel na elkaar, dan kan je best even advies inwinnen van een geneesheer. Deze kan nagaan wat de effectieve oorzaak is en een behandeling starten. Dit soort hoofdpijn kan spontaan stoppen wanneer de hormonen in het lichaam zich weer gestabiliseerd hebben.

Roken in de buurt van kinderen

Dat roken ongezond is weten we maar al te goed. Toch houd men er niet altijd rekening mee als er kinderen in de buurt zijn. De rook van sigaretten bevat kankerverwekkende bestanddelen en vermindert het zuurstofgehalte in de omgeving. Te weinig zuurstof in de hersenen kan ook hoofdpijn geven. Hoofdpijn is een signaal van de kinderen naar de ouders toe om niet meer in hun buurt te roken. Het best is op zo’n moment helemaal te stoppen. Het komt het hele gezin ten goede.

Hoofdpijn door de voeding

Koffie of andere cafeïne houdende dranken kunnen kinderen rusteloos maken en hoofdpijn veroorzaken. Vetrijke maaltijden hebben ook hetzelfde effect. Al deze stoffen zorgen ervoor dat de lever extra belast wordt en zijn taak niet meer optimaal kan uitvoeren. Schadelijke stoffen blijven hierdoor in het lichaam circuleren en kunnen ook hoofdpijn veroorzaken. Om dit alles te vermijden is het beter een gezonde en evenwichtige voeding klaar te maken.