InfoCash

Artikel

Wanneer de oortjes pijn doen!

Auteur: rpoelke | geschreven op 17-07-2010

Oorontstekingen bij kleine kinderen kunnen een echte plaag zijn. Sommige kinderen hebben er nooit last van en andere kinderen hebben het regelmatig. Waarom een oorontsteking ontstaat en hoe je ermee omgaat kan je lezen in de rest van dit artikel.


Oorzaken van oorontstekingen

Het oor staat in verbinding met de keelholte door de aanwezigheid van de buis van Eustachius. Wanneer deze zich normaal opent en sluit, kan de druk in de oren zich aanpassen bij bijvoorbeeld vliegreizen enz. Even slikken of kauwgum knabbelen helpt als je tijdens het opstijgen wat druk in de oren voelt. Wanneer deze buis zich moeilijk opent en sluit kan het kind meer last hebben van oorontstekingen. Bij sommige kinderen is deze echter te kort en te klein waardoor deze niet goed functioneert. Allergieën kunnen deze buis doen opzwellen, waardoor er nog nauwelijks iets doorkan.

Het optreden van oorontstekingen

De meeste oorontstekingen bij kleine kinderen komen voor tussen de leeftijd van 1 tot 4 jaar. Het begint meestal met een verkoudheid en verstopte neus, waarna de oren enkele dagen later pijn gaan doen. Kinderen die bij een verkoudheid een hevige neusloop hebben, gaan minder snel oorontstekingen krijgen. Meestal wrijft het kind over het pijnlijke oor en gaat hevig huilen. Kinderen hebben meer last van de pijn wanneer ze neerliggen in hun bedje en minder wanneer ze rechtop gehouden worden. Je kan bij deze symptomen best een arts contacteren. De ontsteking is op dit moment nog zeer licht en goed te behandelen.

Middenoorontsteking

Wanneer de oorontsteking verder gevorderd is en koorts geeft kan men spreken van een middenoorontsteking. Er is nu een ettervormige vochtopstapeling binnen in het oor en deze moet medicamenteus behandeld worden. In het middenoor bevinden zich de gehoororganen en wanneer deze aangetast zijn, kan dit een vermindering van het gehoor geven.

Pijn verlichting

Bij pijn ter hoogte van het oor kan je best een arts laten komen. Hoe sneller je behandelt, hoe minder beperkingen het kind eraan over houd. Je kan pijn verlichting geven met een aangepaste pijnstillende siroop of pijn stillende oordruppels. Ook wanneer de pijn beter is, moet een medicamenteuze behandeling gestart worden.

Spontaan doorbreken van het trommelvlies.

Soms zie je een spontaan doorbreken van het trommelvlies. Je vindt dan een etterige vlek op het hoofdkussen van je kleuter en de pijn is zichtbaar beter. Dit moet ook gecontroleerd worden door een huisarts, die je voor verdere opvolging zal doorverwijzen naar een neus, keel en oren specialist.

Het plaatsen van buisjes in het trommelvlies

Deze buisjes ( net een plastic diabolo) worden in het trommelvlies geplaatst, nog voor het vlies spontaan kan doorbreken. Het trommelvlies wordt hierbij op een gerichte manier voorzien van een gaatje waarin deze diabolo perfect past. Het buisje zorgt ervoor dat de opening wat langer open blijft waardoor je minder kans krijgt dat vocht en etter zich opstapelen binnen in het middenoor. Dit gericht doorprikken van het trommelvlies voorkomt dat dit zelf gaat scheuren en achteraf minder soepel wordt. Na het plaatsen is het kind pijn vrij en zal het veel beter horen. Niet te luid spreken is dan noodzakelijk om het kind niet te laten schrikken.

Opgelet !

Wanneer een kind last heeft van een oorontsteking, ga je best niet op reis met het vliegtuig. De druk veranderingen bij het opstijgen en landen kan het trommelvlies doen scheuren en een hevige pijn veroorzaken. Soms kan het nodig zijn een reis te annuleren, maar voor een goed advies raadpleeg je best eerst een neus, keel en oor arts.