InfoCash

Artikel

Toxoplasmose gevaarlijk voor de ongeboren baby

Auteur: rpoelke | geschreven op 18-07-2010

Toxoplasmose is een ziekte die overgebracht wordt door knaagdieren en huisdieren zoals konijnen en katten. Heel veel mensen worden besmet door dit virus zonder er ziek van te worden. Toch kan het via de placenta tot bij het ongeboren kind geraken en een congenitale vorm ontwikkelen die ernstige problemen geeft. Wil je er meer van weten, lees dan verder!


Wat is toxoplasmose?

Toxoplasmose wordt verwekt door een parasiet Toxoplasma gondii. De mens is slechts een gastheer waarbinnen een deel van de levenscyclus van deze parasiet kan plaatsvinden. Normaal wordt volwassen persoon niet ziek tenzij het immuunsysteem onderdrukt wordt.

Gevaar bij eventuele zwangerschap

Wanneer er een zwangere moeder besmet geraakt in de tweede helft van de zwangerschap, dan kunnen er parasieten doorheen de placenta tot bij het kind geraken. Hierdoor wordt het kind besmet en kunnen er afwijkingen ontstaan zoals oogafwijkingen, icterus, mentale achterstand, een waterhoofd, microcephalie of sterfte in de baarmoeder. Wanneer je besmet geraakt bouw je een immuniteit op tegen de ziekte en is de kans op besmetting bij een tweede kind niet meer mogelijk.

Besmetting na de geboorte

Kinderen die na de geboorte besmet geraken kunnen andere symptomen doen. Koorts, spierpijnen, lymfeklier ontstekingen en een miltvergroting kunnen optreden. Meer ernstig zijn het voorkomen van stuipen en een vorm van hersenvliesontsteking. Bij besmetting is het belangrijk zo snel mogelijk een diagnose te stellen en een behandeling te starten.

Behandeling

De behandeling vraagt een speciale antibiotica therapie die door een arts moet voorgeschreven worden. Om te zien of er parasieten in het hersenvocht aanwezig zijn is een lumbale punctie nodig. In het bloed vind je na besmetting antilichamen tegen de ziekte.

Opgelet!

Wil je een kat of konijn aanschaffen, dan moet je dit zeker niet doen als je reeds zwanger bent. Wacht ook tot je kindje wat ouder is en voldoende immuniteit heeft. Ben je opgegroeid met konijnen en katten, dan is er geen enkel probleem en heb je hoogstwaarschijnlijk reeds antistoffen tegen de ziekte.