InfoCash

Artikel

Paracetamol verslaving, gevaarlijker dan u denkt

Auteur: ninafrerichs | geschreven op 20-07-2010

'Heb jij nog een paracetamolletje in je tas, ik heb zo'n hoofdpijn", wie hoort of stelt die vraag nou niet af en toe. Niks mis mee, bij een fikse hoofdpijn, of bij koorts of andere griepverschijnselen, om eens een pijnstiller te nemen die de vervelende effecten even doet minderen. Iedereen heeft wel een doosje paracetamol in het medicijnkastje liggen en voor nog geen 0,50 cent is deze pijn- en koortsverlagende pil ook bij iedere drogist op de hoek te verkrijgen. Dus dan zal het wel veilig zijn, toch? Het blijkt dat er meer mensen verslaafd zijn aan paracetamol dan men in eerste instantie dacht. Lees verder en ontdekt welke perikelen een paracetamol-verslaving met zich meebrengt.


Paracetamol algemeen

Paracetamol is een zelfzorgmiddel dat algemeen bekend staat als een onschuldig medicijn dat de koorts kan verlagen, pijnklachten kan wegnemen of verminderen en hoofdpijnen als sneeuw voor de zon kan doen verdwijnen. Paracetamol bevat de chemische stof C8H9NO2 en deze stof zorgt er voor dat de uiteinden van de zenuwen die een mens bezit, minder pijnprikkel gevoelig worden. Simpelweg gezegd; deze stof verdooft de pijn.

Het is belangrijk te weten dat Paracetamol in diverse variaties te koop is bij apotheek en drogist. Zo zijn er kindervarianten Paracetamol te koop (Sinaspril, Panadol), maar ook varianten voor volwassenen zijn alom bekend en te koop (Panadol Plus, Merkloze Paracetamol). Paracetamol tabletten bevatten doorgaans een dosering van 200 of 400 mg per tablet. Omdat er al sinds lange tijd geen patent meer op paracetamol zit, is het voor fabrikanten erg goedkoop om dit zelfzorgtabletje te produceren. Naast de reguliere tabletten zijn er ook zetpillen, paracetamol drankjes en capsules verkrijgbaar van het medicijn.

Hap, slik, weg

De titel van deze alinea geeft aan, dat Paracetamol door veel mensen als een dagelijks middel word gezien om "pijnen" tegen te gaan. Nu is er weinig aan de hand als er af en toe eens een tabletje word geslikt, maar veel mensen weten niet dat als je maanden en/of jarenlang 4-6 paracetamollen slikt per dag, er flinke gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Overigens spreken we van een verslaving op het moment dat iemand dagelijks bovengenoemde dosering gebruikt en er niet zomaar mee stoppen kan.

Even de gezondheidsklachten op een rij;

* Leverfalen
* Nierklachten
* Huiduitslag
* Galbulten
* Opgezwollen keel
* Moeite met plassen
* Uitputting
* Afwijkingen in het bloed
* Hoofdpijn

Als iemand meer dan 16 paracetamols heeft geslikt, treed er vrijwel altijd en ook direct, leverschade op. Deze is dan ook permanent. Een huisarts moet dan direct gewaarschuwd worden om de schade te beperken.

Overigens zijn er ook enkele medicijnen die erg slecht met paracetamol combineren, zoals Zidovudine en Chlooramfenicol. Daarnaast is het raadzaam om tijdens een zwangerschap geen of een zeer lage dosering (in overleg met de huisarts) paracetamol te gebruiken. Hiermee voorkomt u eventuele schade aan uw ongeboren kind.

Verlsaafd, en nu?

Heeft u na het lezen van dit artikel het vermoeden dat u wel eens verslaafd zou kunnen zijn aan paracetamol? Dan zijn er diverse instanties waar u terecht kunt voor hulp en/of informatie. Natuurlijk is een gesprek met de huisarts het eerste wat men doen kan. Via Google is ook veel te vinden over paracetamol verslaving en zijn tevens ook behandelklinieken te vinden voor mensen die willen afkicken van een verslaving als deze.

Paracetamol, daar moet je dus niet teveel van slikken!