InfoCash

Artikel

Wat echt helpt bij giftige steken, wespen ...

Auteur: Onbekend | geschreven op 14-03-2010

Het gif van wespen , bijen, horzels, muggen, zwarte vliegen, mieren, kwallen, teken en brandnetels is thermo-labiel ( dat wil zeggen dat het wordt vernietigd door warmte).


Vis met giftige stekel

Ook het gif van de Pieterman, een vis die in het zand ligt met een opstaande stekel is thermolabiel. De kleine pieterman (Echiichthys vipera) is een vis die op de zandbodem langs de kust leeft. De pieterman heeft zeer een giftige stekel op de rug. Wandelaars of zwemmers raken meestal gewond doordat ze per ongeluk een voet of hand zetten op een pieterman die zich verschanst in het zand van het ondiepe water. De steek is heel pijnlijk.

Hoe doe je het?

Om het gif te neutraliseren moet men de aangetaste zone zo snel mogelijk blootstellen aan een warmtebron en dit gedurende enkele minuten. Dit kan je doen met zo heet mogelijk water (maar let op voor brandwonden!) of met warme lucht van een haardroger (voor grote oppervlakken). Het allergemakkelijkst vind ik: een brandende sigaret zo dicht mogelijk (zonder echter te raken) tegen de steekwond te houden.
Het Antigifcentrum van Marseille raadt de ‘thermische shock’ techniek aan. Dit houdt in dat men eerst een warmtebron aanbrengt gedurende 2 minuten en daarna een koudebron: ijsblokjes gewikkeld in een handdoek (nooit ijs rechtstreeks op de huid aanbrengen!).
Nadien wordt de steekwond ontsmet.

Praktisch

In buitensportwinkels vind je soms een klein toestelletje dat hetzelfde doet: een batterij verhit een draadje dat dan de sigaret kan vervangen.
Persoonlijk vind ik het handiger om een paar sigaretten en een aansteker bij me te hebben in mijn ehbo zakje en in de auto.
Ook op schorpioenbeten heeft het effect - ik behandelde ooit een beet van een schorpioen eerst met een vacuumspuit en nadien met een sigaret en een kwartier later was er niets meer van te merken.