InfoCash

Artikel

Voedingsmiddelen om af te vallen: de komkommer

Auteur: Dirkje | geschreven op 01-08-2010

Het is een van de meest populaire saladegroenten in ons land, maar heeft veel meer te bieden. Zo helpt de vrucht bij het neutraliseren van (te) grote zuurresten in ons lichaam.


Cucumis sativus

De komkommer behoort tot hetzelfde geslacht als de meloen en ook de courgette behoort tot dezelfde familie. De plant waar hij aan groeit heet de Cucumis sativus en wordt al meer dan 3000 jaar gekweekt. Maar al bij de Grieken en de Romeinen was de plant populair.

Water

De komkommer bevat tot 97% water, waardoor je zou denken dat er verder weinig voedingsstoffen inzitten. Maar dit is niet waar, want hij bevat vitamine C en sporen van vitamine B1. Daarnaast bevat de komkommer ijzer, jodium en mangaan. Doordat ze zoveel water bevatten, leveren ze amper 14 kcal per kg en passen dus heel goed in een vermageringsdieet.
Maar dat is niet de enige reden. Ze werken ook als laxeermiddel en verwijderen giftige stoffen uit je lichaam. Daarnaast bevorderen ze de vertering en zuiveren het bloed.

Alkalisch dieet

De komkommer past ook heel goed in een alkalisch dieet. Dit dieet is erop gericht om de zuurtegraad van het lichaam in evenwicht te brengen. Ze hebben een sterk ontzurende werking. Verzuring van het lichaam is volgens deze theorie de oorzaak van veel kwalen en kan o.a. door voeding beinvloed worden.

Medische toepassing

Behalve in de keuken, wordt de komkommer ook gebruikt als geneeskrachtig kruid. Het is een goede dorstlesser en het drinken van het sap schijnt zeer goed voor de huid te zijn. Ook kan een tot moes geraspte of vers geschilde komkommer als masker gebruikt worden voor het gezicht. Verder schijnt gekookte komkommer goed te zijn voor een gevoelige maag. Hierdoor zou het voedsel beter verteren. Tenslotte nog een verslankend recept: salade van komkommer met knoflook, gehakte peterselie, olijfolie en citroensap.
(bron www.groen.net)