InfoCash

Artikel

SOA's - seksueel overdraagbare aandoeningen.

Auteur: RoadRunner939 | geschreven op 08-08-2010

Er zijn verschillende SOA's die je kan oplopen door onveilige seks. In deze komende artikelen vertel ik wat er kan gebeuren en hoe je het kan voorkomen om een SOA op te lopen.


HIV / AIDS

HIV is misschien wel de meest bekende SOA. Iedereen heeft er wel eens wat over gehoord. HIV is een virus, dat je weerstand drastisch verlaagd. HIV kan leiden tot AIDS. AIDS kan de dood als gevolg hebben. Dit is misschien wel de ernstigste SOA, aangezien het niet te genezen is.

Chlamydia

Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie. Chlamydia komt in Nederland het meest voor van alle SOA’s. Als je deze oploopt heb je vaak last van vreemde afscheiding(en) uit de penis of vagina. Ook kan je last hebben van branderigheid tijdens plassen. Ook kan er bij een anale infectie jeuk optreden en kan er slijmerig spul uit de anus komen. Chlamydia kan onvruchtbaarheid als gevolg hebben aangezien de eileiders ervan ontstoken kunnen raken, als je het niet op tijd aanpakt. Chlamydia is makkelijk te genezen, dus als je er op tijd bij bent is het niet gevaarlijk.

Syfilis

Syfilis wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze kan in de anus, vagina, de penis of in de mond komen, afhankelijk van op welke manier je seks hebt gehad. Syfilis is een erg gevaarlijke SOA als je er niet op tijd bij bent, aangezien de bacterie zich via het bloed door het hele lichaam kan verspreiden. Na een aantal weken zie je soms (het kan ook ín de anus of de vagina zitten) een zweertje. Deze zijn hard en doen meestal geen pijn. Ze gaan vanzelf weg, maar de ziekte niet! Na een bepaald aantal weken of maanden ben je echt ziek, de bacterie zit dan in je hele lichaam. Het kan hier zorgen voor uiteenlopende dingen; vlekjes en wratjes tot oogbolontsteking en aantasting van de hersenen. Dit laatste kan enkele jaren na de infectie optreden. Maar als je alert bent en je merkt het op, dan is syfilis te genezen door enkele injecties.