InfoCash

Artikel

Brandnetels; goed tegen silicium tekort

Auteur: Dirkje | geschreven op 03-09-2010

We hebben ze liever niet in de tuin, vanwege de venijnige prikken die ze uit kunnen delen. Geen plantje om zonder handschoenen aan te pakken! Toch heeft dit ´onkruid´ veel te bieden en zijn ze bijzonder geneeskrachtig.


Homeopatisch middel

Brandnetels worden niet door iedereen gezien als lastig onkruid. Zo worden ze in homeopatische middelen o.a. gebruikt tegen bijensteken, brandwonden, eczeem en zonnebrand. Ook wordt wel beweert, dat het drinken van brandnetelthee goed is voor de werking van de darmen en de lever. Maar het helpt ook bij bloedneuzen en kan als gorgeldrankje gebruikt worden bij mondzweren of een zere keel. Bij een onzuivere huid wordt brandnetelthee aangeraden vanwege de bloedzuiverende werking.

Voedingswaarde

De latijnse naam voor brandnetel is Urtica dioica (van uro; ik brand). Brandnetels zitten vol belangrijke stoffen als vitamine B2 en vitamine B5. De vitamines uit het B-complex zorgen samen voor het zenuwstelsel, de stofwisseling en het gedrag. Daarnaast bevatten ze foliumzuur, ookwel vitamine B11 genoemd. Maar ook zink en silicium zijn belangrijke voedingstoffen, die terug te vinden zijn in de brandnetel.

Kleding

Maar niet alleen als voedingsmiddel zijn brandnetels interessant. Ze worden zelfs gekweekt om stoffen van te maken. In Nederland wordt dat als enige door het bedrijf Brennels gedaan. Brandnetelkleding wordt op die manier als duurzaam alternatief gebruikt voor kleding van katoen. Een zeer veelzijdige plantje dus.

Extra Silicium

Silicium hebben we nodig voor sterke nagels en gezond haar. Maar ook je huid heeft het nodig en het is goed voor langmeegaande tanden. Deze stof is volop aanwezig in de aardkorst, dus je zou denken dat we die voldoende binnenkrijgen. Helaas is niets minder waar. In gekweekte gewassen is silicium steeds minder aanwezig, omdat de gewassen niet meer de tijd krijgen om het op te nemen. Het is daarom goed om brandnetelthee te drinken, of brandnetels te eten in bijv. salade, omdat het een goede bron van silicium is.