InfoCash

Artikel

Grapefruits, goed bij Kalium tekort

Auteur: Dirkje | geschreven op 30-10-2010

Bekend door de bittere smaak is de grapefruit niet bij iedereen even populair. Toch is deze vrucht zeker de moeite waard om regelmatig in je voedingspatroon in te passen. Zeker wanneer je graag een paar kilo wil verliezen.


Citrus paradisi

De grapefruit bestaat nog niet zo lang. Het is een kruising tussen een sinaasappel en een pompelmoes en waarschijnlijk ontstaan in West-Indie. De vrucht groeit aan een boom, die wel 15 meter hoog kan worden. Er zijn twee soorten; de rode en de witte. Het meest populair zijn de roden, omdat ze minder bitter zijn.

Voedingswaarde

De grapefruit is zeker de moeite waard om regelmatig te eten. Hoewel hij voor het grootste gedeelte uit water bestaat, bevat de vrucht ook voedingsvezels. En die zijn weer goed voor het optimaal functioneren van de darmen. Daarnaast bevat de grapefruit vitamines en mineralen.
Vitamine C en Kalium zijn in hoge mate aanwezig.

Grapefruit dieet

Al sinds de jaren 30 is het grapefruit dieet bekend. Sindsdien komt het in verschillende vormen steeds weer tevoorschijn. Zo bevatte het dieet in de jaren 80 niet meer dan 800 kcal en bestond verder uit zwarte koffie, ei, droog toost en soms vlees en vis. Geen wonder dus, dat het toen door voedingsdeskundigen gevaarlijk werd verklaard, vanwege te weinig gezonde voedingsstoffen en eiwitten.
Maar in 2004 ontdekte men het nut van de grapefruit als toevoeging bij een dieet. Door tijdens elke maaltijd een halve grapefruit te eten verloren de deelnemers gemiddeld 1,6 kg. Waarschijnlijk heeft dit afvallen te maken met het lagere insulineniveau.

Grapefruit en medicijnen

Toch is de grapefruit niet voor iedereen geschikt. Hoe het precies werkt is nog niet helemaal bekend, maar steeds duidelijker wordt, dat grapefruitsap de werking van bepaalde geneesmiddelen kan beinvloeden. Dit is vooral het geval bij chronische medicatie. Dus wel even goed de bijsluiter lezen voordat je de grapefruit op je menu zet.
bronnen:
- www.food-info.net
- www.dietenlijst.nl