InfoCash

Artikel

,Peterselie; goed bij fosfortekort en ijzertekort

Auteur: Dirkje | geschreven op 02-11-2010

Toch wel een van de meest bekende kruiden die er is. En vooral lekker wanneer hij rauw gegeten wordt. In salades of bijvoorbeeld als laatste toegevoegd in de soep. En bovendien heel goed voor je gezondheid.


Gezond

Van de peterselie zijn zowel de blaadjes, de zaden als de wortels zeer heilzaam. Zo bevat dit kruid o.a. ijzer, kalk en fosfor. Maar ook vitamine A, B12 en behoorlijk wat vitamine C. Het geeft weerstand tegen infecties, wekt de eetlust op en bevorderd daarbij ook de vertering van de maaltijd. Maar dat is nog lang niet alles. Ook is het hartversterkend, stimuleert de afscheiding van urinezuur en is menstruatiebevorderend. Bij jicht en reuma, maar ook bij infecties van de urinewegen en ziekten van de lever wordt het sterk aanbevolen.

Petroselinum crispum var foliosum

Peterselie is in de hedendaagse keuken zeker een bekende. Maar ook in de oudheid was dit kruid al populair. Zo was het in Griekenland het heilige symbool van de vreugde en liet Karel de Grote het in de middeleeuwen speciaal verbouwen in zijn tuinen.
Er zijn verschillende soorten peterselie, waarvan de wortelpeterselie misschien wel de minst bekendste is. Het meest geliefd is de krulpeterselie, omdat deze er decoratief uitziet. Toch bevat de gladbladige meer vitamines en aroma. Tenslotte bestaat er ook nog een fijn- en een bontbladige variant.

Verzorgend

Dit kruid is zelfs geschikt voor uitwending gebruik. Met een afkooksel van 50 gram peterselieblaadjes in 1 liter water (10 minuten laten koken en dan filteren), kunnen zomersproeten en bruine vlekken bestreden worden. En thee van peterselie, aangelengd met seldersap doet je haar weer glanzen wanneer het als glansspoelmiddel wordt gebruikt. Zelfs je hond krijgt een glanzende vacht en heldere ogen, wanneer om de paar dagen een beetje peterselie in zijn vlees wordt gedaan. Helaas hebben niet alle dieren hier baat bij. Voor sommige vogels bijvoorbeeld is peterselie giftig
(bronnen: www.bikergc.be, www.fache-instituut.be)