InfoCash

Artikel

De paarse wortel; flavonoiden tegen kanker

Auteur: Dirkje | geschreven op 24-08-2010

De oranje wortel is bijna niet meer weg te denken uit ons voedingspatroon. Maar wist je dat er ook een paarse variant bestaat?


Verschillende kleuren

Duizenden jaren geleden was de wortel al een goede bekende bij de Romeinen en de Egyptenaren. Maar niet in de oranje kleur, zoals die bij ons bekend is. Ze waren er wel in verschillende andere kleuren zoals wit, geel, groen, rood en paars. Ze werden niet gebruikt in de keuken, maar alleen voor medicinalen doeleinden. Pas in de 16e eeuw werden de oranje wortelen voor het eerst geteeld. Inmiddels wordt de oranje wortel bijna overal gegeten. Maar in Azie is de paarse wortel, samen met de rode, nog steeds het meest populair.

Gezondheidseffecten

Hoewel de oranje wortel het meest voorkomt, is er ook weer een groeiende interesse voor de andere kleuren. Dit wordt vooral veroorzaakt door de verschillende gezondheidseffecten, die op hun beurt weer veroorzaakt worden door de verschillende kleuren.

Flavonoiden

De kleurstoffen die in de paarse wortel zitten.worden anthocyanen genoemd. Deze stoffen behoren tot de flavonoiden, waar de laatste tijd veel onderzoek naar is gedaan. Nog lang niet alles is bekend, maar van een aantal wordt aangenomen, dat ze een anti-oxidatieve werking hebben en dat ze goed zijn tegen hart-en vaatziekten en kanker.

Toepassing

Hoewel het voor sommige mensen even wennen is, kan deze wortel prima in de keuken gebruikt worden. De wortel, ookwel purple haze, deep purple of purple rain genoemd, kan op verschillende manieren gegeten worden. Het is een decoratieve groente, omdat de wortel paars is aan de buitenkant, maar oranje van binnen. Dit geeft een apart effect in bijv. salades. Maar deze groente kan ook gewoon gekookt gegeten worden. Of verwerkt in een groentesap of soep.

(bronnen: plantaardig.com, natuurlijkerwijs.com)