InfoCash

Artikel

Stikstofbalans, wat houdt het in?

Auteur: laurens313 | geschreven op 28-08-2010


De stikstofbalans, wat is het nou eigenlijk precies? Wat is gezond, een positieve of een negatieve stikstofbalans? Wat heeft het stikstofgehalte te maken met verschillende soorten eiwitten en hoe gaat het allemaal in zijn werk? In dit artikel zijn al deze vragen goed uitgelegd.


Stikstofbalans

In het menselijk lichaam vindt een voortdurende vernieuwing plaats van de lichaamscellen. Hierbij worden eiwitten afgebroken, die moeten worden vervangen door nieuwe. Aangezien het lichaam nauwelijks een eiwitreserve heeft, moeten de verlorengegane eiwitten dagelijks met de voeding worden aangevuld.
Stikstof is een essentieel bestanddeel van eiwitten. Het afbraakproduct van eiwitten bevat dan ook stikstof. Door te meten hoeveel stikstof in een bepaalde periode met het voedsel wordt opgenomen en hoeveel stikstof in dezelfde periode door het lichaam wordt uitgescheiden (via de urine), kan de stikstofbalans of het stikstofevenwicht worden bepaald. Men spreekt van een negatieve stikstofbalans, als er meer stikstof wordt uitgescheiden dan er met de voeding wordt opgenomen. Dit zou betekenen, dat er lichaamsweefsels worden afgebroken die niet weer worden opgebouwd. Dit kan voorkomen bij uitputtende ziekten en bij verhongering. Een positieve stikstofbalans zal bijvoorbeeld aanwezig zijn bij kinderen, bij zwangere vrouwen en bij mensen die herstellen van een ziekte. Er is dan extra eiwit nodig voor respectievelijk de groei, de groei van de baby en het herstel van beschadigde weefsels.
Stikstof is ook een belangrijk element van de aminozuren. Deze aminozuren moeten allemaal via de voeding worden opgenomen. Over het algemeen is de voedingswaarde van dierlijke eiwitten hoger dan dat van plantaardige eiwitten.

Verder valt er op internet veel te lezen over producten met extra eiwitten, wel is het zo dat veel van deze producten ook niet altijd even gezond zijn.