InfoCash

Artikel

Frambozen: ongekend gezond

Auteur: Dirkje | geschreven op 01-09-2010

Ze worden niet in grote hoeveelheden verkocht, maar hebben toch zeker veel voordelen. Ze ruiken heerlijk zoet en zitten vol goede voedingsstoffen. Redenen genoeg om frambozen te eten.


Lekker en gezond

Maar de framboos heeft eigenlijk nog steeds niet het imago van supergezond fruit. Men denkt daarbij eerder aan de tomaat of de kiwi. En dat terwijl er naast de anti-oxidanten ook veel vitamine C in zit. Bovendien bevatten ze ook veel vezels, wat weer bijdraagt aan een goede spijsvertering. Veel nederlanders krijgen te weinig vezels binnen. Toch maar eens een bakje in huis halen dus!

geneeskrachtig

Dat frambozen gezond zijn, dat zal u niets verbazen. Toch wordt niet vaak aan deze vrucht gedacht, wanneer men een opsomming maakt van gezond fruit. Maar uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat ze veel meer gezonde stoffen bevatten dan bijvoorbeeld kiwi´s, tomaten en broccoli. Ze bevatten een geneeskrachtige stof, die in die hoeveelheid tot nu toe in geen enkel ander voedingsmiddel is gevonden. Volgens de onderzoekers komt die stof ook voor in geneeskrachtige chinese kruiden.

Ellagitaninnes

De anti-oxidanten werking van de frambozen, wordt ongeveer voor de helft bepaald door ellagitaninnes. Behalve in kleine hoeveelheden bij aardbeien, vind je die verder eigenlijk nergens. Toch wel heel bijzonder dus, dat ze in de framboos in die grote hoeveelheid voorkomen.

Nadelen

Ondanks alle voordelen, zijn frambozen toch niet zo populair. De vrucht heeft dus blijkbaar ook nadelen. Een daarvan is de prijs. Ze zijn in vergelijking met ander fruit niet goedkoop, waardoor ze niet zo heel veel worden verkocht.
Ook is niet iedereen te spreken van de smaak. Zo zijn er veel producten met een aarbeiensmaak, maar een stuk minder met de smaak van frambozen. Deze is dus een stuk onbekender.
(bron: www.natuurdietisten.nl)