InfoCash

Artikel

Stevia; als zoetstof niet langer verboden!

Auteur: Dirkje | geschreven op 01-09-2010

Lange tijd was het verboden om als voedingsmiddel of voedingsingredient in de handel te brengen. Maar in 2010 heeft de Europese Commissie beschikt dat dit niet langer het geval is. Is er eindelijk een zoetstof ontdekt, dat niet slecht is voor het lichaam?


Stevia Rebaudiana Bertoni

Stevia wordt al 1500 jaar door de Guarani-indianen gebruikt om kruidenthee en voedsel te zoeten. Het is een kruidenachtige plant oorspronkelijk afkomstig uit Paraquay. Maar de wereldwijde bekendheid van Stevia begon pas aan het eind van de negentiende eeuw.
Een goed blad is ongeveer 30 tot 45 maal zoeter dan suiker of sacharose!
De plantjes kunnen gekweekt worden op arme bodem en kunnen dan vijf jaar gebruikt worden. Wanneer het deel boven de grond wordt geoogst, blijven de wortels zitten en geven weer nieuwe scheuten.

Lange tijd verboden

Het is begin 2000 wanneer de Europese Commissie verbiedt om Stevia als nieuw voedingsmiddel of voedingsingredient in de handel te brengen. Prof. J. Geuns is de aanvrager van deze vergunning. Doordat hij Stevia als nieuw product in de handel wilde brengen, moest er Europees onderzoek voor bestaan om de veiligheid ervan te garanderen. Aangezien dat er niet was, werd het verzoek afgewezen.

Ongezond?

Hoewel het door het verbod lijkt dat stevia niet veilig is, blijkt het plantje verschillende goede eigenschappen te hebben. In 2000 deed dietist Janet de Jong literatuuronderzoek naar stevia. Daaruit bleek dat er geen bijwerkingen bekend zijn; Japan gebruikt het al meer dan twintig jaar als zoetstof. Zelfs in Coca-cola wordt het in die landen als natuurlijk zoetmiddel gebruikt.

Gezondheidsbevorderende eigenschappen

Uit tal van onderzoeken blijkt stevia juist een gunstige invloed te hebben op de gezondheid. Het lijkt o.a. te helpen bij diabetes en hypoglykemie. Ook schijnt het bloeddrukverlagend te zijn en de uitscheiding van urine en natrium te verhogen. Daarbij is het ook nog eens kaloriearm en veroorzaakt het geen tandbederf.
(bron: www.aspartaam.nl)