InfoCash

Artikel

Zwangerschapstesten, hoe werken ze?

Auteur: antrax | geschreven op 06-09-2010

In de winkels liggen tientallen verschillende soorten zwangerschapstesten. Vanaf ultra gevoelige zwangerschapstesten tot normale testen. Maar wat houd het allemaal in? Wat betekend ultra gevoelig. Waarom bestaan er zoveel verschillende soorten? En hoe werken ze?


Het ontstaan van de zwangerschapstest.

Vroeger toen er nog geen zwangerschapstesten bestonden, ging een vrouw na de dokter. De dokter deed een brandend veter in een potje en liet deze opbranden. Van de geur van de verbrande veter kon de dokter zien of de vrouw zwanger was. Ze zou overgeven moeten . Als ze niet over ging geven of een sterke neiging had tot overgeven dan was ze niet zwanger. Deze test was helaas niet betrouwbaar genoeg.
Nu in deze tijd wordt er gebruik gemaakt van een thuistest. Deze thuistest reageert op het HCG stofje wat er in je urine zit. De testen zijn simpel maar gemakkelijk uit te voeren, door urine op te vangen en de teststrip in het opgevangen urine te houden voor een aantal seconden en of door het teststripje een aantal seconden in een urine straal te houden. Na een enkel aantal minuten is het test resultaat af te lezen, dit komt door de kleurreactie van de strip die reageert op HCG. Om na te gaan of de test goed is uitgevoerd bevat een zwangerschapstest 2 streepjes. Een is een controlestreep en de andere is de teststreep die overigens niet altijd zichtbaar wordt. Komt er geen 2e streep op de test waar de T staat dan bent u vermoedelijk niet zwanger.
Ultragevoelig.
Ultragevoelige zwangerschapstesten zijn gevoeliger dan een normale HCG zwangerschapstest. De zwangerschapstest kan vaak al voor de verwachte menstruatiedag gebruikt worden. Een normale HCG huishouding van een vrouw ligt onder de 5 ( HCG hormoonspiegel). Een ultragevoelige zwangerschapstest geeft een positief resultaat vanaf 10 HCG. Ultragevoelige zwangerschapstesten worden veelal gebruikt door vrouwen die bezig zijn met een medische hulp programma, zoals IVF of KID.

De gewone zwangerschapstest.
De normale zwangerschapstesten, beter gezegt, minder gevoelig, geven positief resultaat bij 25 HCG of meer. Sommige zwangerschapstesten zoals Clearblue geeft zelfs pas positief bij 50 HCG of meer. Je HCG verdubbelt om de 2 a 3 dagen. Vanaf het moment van de gemist menstruatie kun je al een normale zangerschapstest proberen.

Belangrijk om te weten.

Als je met de ultragevoelige zwangerschapstest een positief resultaat krijgt al voor de verwachte menstruatiedag, houd er dan ten alle tijden rekening mee dat je 60 % kans heb dat het alsnog niet goed gaat. Heb je een positief resultaat dan kan je beter zo snel mogelijk je arts op de hoogte brengen zodat je een goede begeleiding krijgt in je zwangerschap.
Foutief negatieve uitslagen kunnen voorkomen door:

* te vroeg te testen: Dit betekend dat je mogelijk nog niet genoeg HCG aanmaakt in je lichaam waardoor een test nog niet positief uitslaat, aangeraden wordt om hem na een paar dagen nogmaals te herhalen.
* buitenbaarmoederlijke zwangerschap: lagere hormoonspiegels
* veel drinken. Hoe meer je drinkt hoe minder geconcentreerd je urine is.

Foutief positieve uitslagen kunnen voorkomen door:

* al weer afgebroken zwangerschap ( het lichaam heeft het vruchtje verstoten dit kan diverse redenen hebben.)
* oude of onjuist bewaarde of verkeerd uitgevoerde test

In 1971 was de eerste test ontwikkeld die men thuis kan uitvoeren. Momenteel kunnen (digitale) testen gekocht worden bij drogisten, apotheken of via internet.