InfoCash

Artikel

Pfeiffer.

Auteur: Miierandaaa | geschreven op 11-09-2010

U word sneller moe dan de mensen om u heen, krijgt koorts of loopt sneller een keelontsteking op. Misschien moet u zich eens laten testen op Pfeiffer. Pfeiffer, ookwel 'kissing disease' genoemd.


Pfeiffer.

De klachten:
De ziekte van Pfeiffer is een vermoeidheidsziekte. Meestal begint het met koorts, met keelpijn of zelfs keelontsteking. De lymfeklieren kunnen gaan opzwellen (bijvoorbeeld onder de oksel of in de hals) en vaak heeft u minder zin om te eten. De lever kan pijnlijk worden en gaan ontsteken, ook de milt gaat zich vaak vergroten. Er kunnen zich ook andere klachten voordoen, zoals rode huiduitslag of uitslag op het mondslijmvlies.

De oorzaak:
Zoals ik net al zei, word de ziekte van Pfeiffer ookwel 'kissing disease' genoemd. Het wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus en dat virus is overdraagbaar via het speeksel. U kunt dus Pfeiffer oplopen als u met iemand zoent, uit hetzelfde glas drinkt, hetzelfde bestek gebruikt, door hoesten, enzovoorts. Het lastige is dat u Pfeiffer eigenlijk alleen oploopt als u een lage weerstand heeft. Als u met het virus in aanraking komt en u heeft een hoge weerstand, kan het zelfs zo zijn dat u er helemaal niets van merkt.

De oplossing:
Pfeiffer wordt aangetoond in het bloed. Als u denkt dat u Pfeiffer heeft, kunt u zich laten testen. Dit doormiddel van bloed afgeven in het ziekenhuis. U hoort dan vaak na ongeveer een week of de uitslag positief of negatief is. Als u er toch 100% zeker van wil zijn is dit de beste optie.
Er is ook een thuistest. U hoeft dan niet naar het ziekenhuis om bloed te laten prikken. Met een eenvoudig vingerprikje neemt u wat bloed af en laat u dit op het testplaatje vallen. Deze geeft na enkele minuten de uitslag. Thuistesten voor de ziekte van Pfeiffer zijn verkrijgbaar bij een aantal drogisten.