InfoCash

Artikel

De Zon in de astrologie

Auteur: deezetjee | geschreven op 17-03-2010

Wat is je sterrenbeeld werkelijk in astronomisch opzicht?


Je sterrenbeeld is je zonneteken

Tenzij je je wel eens verdiept hebt in astrologie, is de kans groot dat je denkt dat astrologie en horoscopen neerkomt of neerkomen op de “voorspellingen” in de dagelijkse of wekelijkse of maandelijkse horoscooprubrieken in kranten en tijdschriften en misschien lees je wel eens wat er bij je eigen sterrenbeeld staat.

Professionele of serieuze astrologen halen hun neus wel eens op voor dit soort rubrieken, die niet meer weg te denken zijn uit de stroom van publicaties en voor het eerst in Engelse kranten verschenen in het begin van de vorige eeuw. In het Engels heet een “sterrenbeeld” een “sunsign” of zonneteken.
De vertaling in het woord “sterrenbeeld” in het Nederlands is domweg fout. De basis van de astrologie is namelijk de ecliptica, de weg die de zon jaarlijks aflegt (volgens aards gezichtspunt), of de aarde jaarlijks aflegt rond de zon (in werkelijkheid). De westerse astrologie maakt eenvoudigweg gebruik van de beweging van de zon en werkt alleen met de planeten die tot ons zonnestelsel behoren (want elke ster ver weg aan het firmament is een zon die ook weer planeten om zich heen heeft draaien). De kern van ons menselijk wezen is wel degelijk ons “sterrenbeeld”, of zonneteken, alleen is het wel erg simplistisch om te denken dat er slechts 12 mensentypen bestaan. Want de astrologie werkt met horoscopen waarin alle planeten staan (evenals de Maan) en niet alleen de Zon. Maar de Zon is het centrum, de levengever, het Licht en de Bron van al het bestaan.

En daarom “ben” je in wezen ook wel degelijk je “sterrenbeeld”, maar dat kan uitgedrukt worden op miljoenen verschillende manieren afhankelijk van hoe de rest van de planeten liepen op het moment van je geboorte en dat is uniek bij elk mens.

Het teken Vissen

Als je ergens tussen ongeveer 20 februari en 21 maart geboren bent ben je een “Vissen”. In die periode in het jaar loopt de Zon door het dierenriemteken Vissen. Het verschilt van jaar tot jaar hoe laat en op welke dag de Zon precies het teken Vissen komt, we hebben ook nog schrikkeljaren, en er zijn kleine bewegingsverschillen van jaar tot jaar. Dat stukje van de ecliptica (= zonnebaan) waar de Zon loopt in die periode heet “Vissen”, en die hele bandbreedte wordt verder op de hemel geprojecteerd en als wij een andere planeet in diezelfde bandbreedte zien staan (want planeten lopen net als de aarde rond de Zon) dan zeggen we dat die andere planeet ook in het teken Vissen staat. De Maan draait in circa 29 dagen rond de aarde en van ons uit gezien zal ze elke maand gedurende een periode van 2,5 dag in Vissen staan. Dit jaar, in 2010, loopt de planeet Jupiter door het teken Vissen. Jupiter heeft een omloopsnelheid van 11,88 jaar, dat wil zeggen dat deze eens in de bijna 12 jaar in hetzelfde teken komt en nu, in 2010, is dat het teken Vissen en dat is behoorlijk relevant voor alle Vissen onder ons.
Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel en staat astrologisch bijna letterlijk voor “vergroten”, voor expansie, voor groei, voor succes. Alle Vissen krijgen dit jaar dan ook een heel succesvol jaar.


InfoCash

Artikel

RELEVANTE ARTIKELEN