InfoCash

Artikel

Zwangerschap 1e trimester

Auteur: antrax | geschreven op 29-09-2010

Al enige dagen heeft je lichaam diverse signalen afgegeven dat er mogelijk een innesteling is geweest. Je borsten beginnen te groeien en je broeken passen niet zo goed meer. Misschien beginnen bepaalde geuren je al een wat misselijk gevoel te geven. Dus je doet een test. En hij blijkt positief. En nu? Even dringend het tot je door, dat er in je buik een klein mensje zich aan het ontwikkelen is. Het is daarom ook belangrijk om op de hoogte te zijn van deze ontwikkelingen.


Week 1 tot 4.

Week 1 tot 4.
Dit is het begin. De eicel heeft een lange reis afgelegd en onderweg een zaadcel de toegang gegeven. Samen zijn ze begonnen aan een smeltproces. Dit betekend dat de beginsel van een kindje onderweg is. Zodra de eicel en zaadcel klaar zijn met samensmelten nesteld het zich in de baarmoederwand. Hier verblijft de eicel officeus 40 week lang. De eerste weken is er nog geen placentaontwikkeling. Het kindje wordt gevoed via de bloedvaatjes die in de slijmlaag zitten van de baarmoederwand. De innesteling opzich kan wat bloed afgeven, waardoor je mogelijk dat bloed als een menstruatie aanziet.Het vruchtje is inmiddels 1 mm groot en weeg nog niks.

Week 5 tot 9.

In de 5e week begint de groei echt van start te gaan. De hersentjes, ruggengraat en zenuwstelsel is al druk in de weer. De 6e week beginnen de kenmerken van het kindje ook al te werken. Het mondje is al gevormd en de plaats waar de tandjes later doorkomen, zijn ook al bepaald. Tevens heeft het vruchtje al 2 oogjes en 2 hartkamers. Het lijkt nog een beetje op een zeepaardje maar in week 6 is het vruchtje toch al een 5 a 6 mm groot.In week 7 begint zelfs het hartje al te kloppen en heeft zich uitgebreid na 4 hartkamers. Vingertjes en teentjes worden ook al gevormd. Het vruchtje is nu al 1 cm groot. In week 8 zijn ook de belangrijkste organen al aanwezig, hoewel ze nog niet werken, is dit toch echt aan het begin van een nieuwe leven. Het skeletje heeft zich inmiddels ook al gevormd en de oren zijn ook al flink in de maak. Het kindje gaat nu hard groeien, want in week 8 zal het ongeveer 3 cm groot zijn en 2 gram wegen.In Week 9 spreken we van een foetus. Deze foetus is al helemaal gevormd, de handjes zijn er met de vingertjes, de teentjes zijn ook al aanwezig. Het hartje doet zijn werk. Longen en nieren zijn in de aanmaak. Skeletje heeft zich gevormd.

Week 10 tot 14

De vingers en teentjes zijn al duidelijk te zien, de oortjes zijn al gevormd, de foetus krijgt wat haar op het hoofdje en de placenta maakt zich klaar, de taak over te nemen,door een grote hoeveelheid van het hormoon progesteron af te scheiden, om in de 14de week ook de rol van het geel lichaam (Corpus luteum) over te nemen. Je baby is nu ongeveer 4,5 cm groot en weegt ongeveer 5 gram.In de 11e week, worden de zaadballen of eierstokken gevormd, alle belangrijke organen worden nu verder gevormd, dit zal doorgaan tot de baby geboren wordt. In deze week is er nog een laatste mogelijkheid om afwijkingen te vormen, hierna is dat niet meer mogelijk.De baby weegt nu 10 gram en is 5,5 cm lang.Week 12 de oogleden hebben zich gevormd en bedekken het ganse oog. De ogen sluiten zich en zullen pas in de zevende maand terug opengaan. De baby probeert al flink zijn spieren te trainen en beweegt voortdurend. De baby is nu ongeveer6 cm groot en weegt 20 gram