InfoCash

Artikel

Huishoudelijk geweld.

Auteur: antrax | geschreven op 11-10-2010

Huiselijk geweld zijn nog vele vrouwen en kinderen in Nederland de dupe ervan. Het kan gaan om lichamelijke geweld, psychische geweld of seksuele geweld. Vaak houd dit in dat je dan geslagen wordt, verwaarlozing, uitgescholden worden en of tegen je zin in, seksuele handelingen moet verrichten. Hoewel de aantal huishoudelijk geweld nog steeds erg hoog is, komen er ook steeds meer steungroepen uit de grond om huishoudelijk geweld te verminderen of te stoppen. Ben jij het slachtoffer van huishoudelijk geweld, twijfel dan niet en zoek direct hulp. Je hoeft je hier niet voor te schamen en al zeker kan niemand je gaan zien als een zwak iemand. Iemand die huishoudelijk geweld tot een stop roept, is sterker dan men verwacht.Huishoudelijk geweld wat houd het in?

Hoewel bij huishoudelijk geweld meestal vrouwen en kinderen het slachtoffer zijn, komt in sommige huishoudens ook voor dat de man een slachtoffer. Helaas zijn er voor mannen niet zoveel hulp instanties voor huishoudelijk geweld als voor vrouwen en kinderen. Een pleger van huiselijk geweld vertoont vaak het volgende gedrag.Hij of zij: * is snel jaloers kan het totaal niet hebben als je niet in zijn of haar buurt bent. * is eerst agressief en dan weer heel lief, met volop excusen. * behandelt je als zijn of haar bezit * maakt thuis dingen kapot, mogelijk gooit hij of zij dingen naar je. * belooft steeds dat het niet meer gebeurt vervolgens gebeurt het weer opnieuw. * slaat je, of zegt je te willen slaan. * laat je dingen doen die je niet wilt, ook seksueel. * vernedert je waar anderen bij zijn. Kleineert je met alles wat je doet. * bedreigt je zodat je geld geeft. * wil jou op allerlei manieren laten weten dat hij of zij de baas is. * wil altijd weten waar je bent en wat je doet.Vaak ben je bang om bij de persoon weg te gaan, bang dat hij of zij je wat ergs aan doet.

Slachtoffers en omgeving.

Huiselijk geweld is geweld dat zich afspeelt binnen de huiselijke sfeer in en niet direct zichtbaar voor de omgeving. Hoewel het aan een aantal dingen wel te merken is zoals de sociale contacten die minder worden of dat de slachtoffers steeds minder vaak na buiten durven te gaan heeft helaas de omgeving geen idee wat er nou aan de hand is. De slachtoffers voelen zich klein en schuldig vooral na omgeving en naasten toe. Meestal weten de daders niet eens dat hun huishoudelijk geweld plegen, vaak word dit veroorzaak door verleden. Het wordt door hun gezien als een normale gezinssituatie.
Het onderwerp huiselijk geweld is dermate vaak van toepassing dat er ook wetenschappers zijn die tot de conclusie komen dat toch vooral vrouwen slachtoffer zijn. Helaas maken mannen veel minder snel een melding van huishoudelijk geweld dat het bijna ommogelijk is om te controleren of daadwerkelijk voornamelijk vrouwen de slachtoffers zijn. Zo beweerde de hoofdcommissaris belast met huiselijk geweld Gerda Dijksman, namens deze Raad, in 2006 dat 98 procent van de daders mannen zijn. Dit werd echter niet bevestigd door het onderzoek waaraan ze zichzelf op beroept.

Ook kinderen kunnen slachtoffer worden van huishoudelijk geweld, het is bewezen dat als kinderen zien dat 1 van de ouders de ander de baas is, later dit als voorbeeld aan gaan nemen. Helaas vergissen mensen zich dat ook dan hun slachtoffer zijn van huishoudelijk geweld. Ook is in diverse studies gebleken dat kinderen die gezien hebben dat 1 van de ouders geslagen wordt, minder sterke relatie hebben omdat ze zelf ook kunnen overgaan op huishoudelijk geweld van slaan en vernederen.

Hulp voor de slachtoffers.

In vele landen is er een wet. Als je bijvoorbeeld slachtoffer bent van huishoudelijk geweld dan kun je de dader een huisverbod geven door middel van een rechter. Dit betekend dat de dader niet bij jou in huis mag komen, meestal geld dit voor een dag of 10. Dit is voornamelijk voor de slachtoffer zodat hij of zij tijd heeft om dingen te regelen. Denk hierbij aan hulpinstanties of misschien wel het blijf van me lijf huis. Deze instanties kunnen je helpen op weg na een nieuwe begin. Mochten er kinderen bij betrokken zijn dan is het ook mogelijk om voor hun slachtofferhulp te krijgen.

Een slachtoffer moet zich geen slachtoffer voelen, als jij vind dat je slachtoffer bent van vernedering of wordt je geslagen aarzel dan niet om hulp te zoeken. Zoek hulp voor jezelf, je familie ( kinderen ) je vrienden en alles om je heen. Want ooit zal te tijd komen dat je er sterker uit bent gekomen. Neem contact op met je huisarts of met slachtofferhulp. Ze zijn er niet voor niks.