InfoCash

Artikel

Mode

Auteur: rpoelke | geschreven op 13-10-2010

Mode is een term die vaak gebruikt om een stijl van kleding, gedragen door de meeste mensen van een land of regio, te beschrijven. Wil je meer over mode weten, lees dan vlug verder!


Een kledingstijl

Een mode stijl of kledingstijl is een tijdelijk gegeven. De meeste kledingstijlen worden aangegeven door grote modehuizen die bepalen wat de bevolking zal gaan dragen. Een kledingstijl blijft meestal 1-3 jaar populair alvorens deze wordt vervangen. Een bepaalde kledingstijl kan worden ingevoerd als mode, maar het gebruik ervan wordt steeds aangepast aan de behoefte van de bevolking. Deze toonaangevende stijl wordt doorgegeven van generatie op generatie. Een mode die komt en gaat noemen we een modeverschijnsel.

Mode evolutie

In het begin was het vooral de adelijke bevolking die een bepaalde kledingstijl had. In het midden van de jaren 1800 ging men kleding in massa produceren. Op die manier werd mode toegankelijk en betaalbaar voor het gewone volk. Dit moedigde meer mensen aan om stijlvolle kleding te dragen. Het heeft het modebewustzijn van de gewone mensen gevormd en hen gemaakt tot wat we nu zijn. De verschillen in kleding tussen de rijken en de gewone mensen werd hierdoor veel kleiner.

Stoffen

Kleding wordt meestal gemaakt uit de meest uiteenlopende stoffen afhankelijk van het seizoen en de soort kleding die we willen. Katoen, wol, polyester, nylon enz. Elke modestijl heeft zijn favoriete stof. Soms worden er klederen ontworpen uit meerdere soorten materiaal.

Evolutie in kleuren en prints

In het begin werkte men met verschillende kleuren stoffen die samengevoegd werden. In de middeleeuwen zag men klederen bestikt met gouddraad en andere soorten gekleurde draden. Nadien ging men motieven borduren tot men kwam tot de huidige prints op T-shirts die we nog steeds zien evolueren.


InfoCash

Artikel