InfoCash

Artikel

Waarom Mensen Moeten Eten

Auteur: mrsbrainysmurf | geschreven op 31-10-2010

Mensen moeten slapen, anders worden ze moe. Mensen hebben kleren nodig, anders krijgen ze het koud. En mensen moeten eten, om in leven te blijven. Over het laatste ga ik het nu hebben.


Primaire levensbehoefte

Zonder eten krijgen we geen energie, voedingsstoffen en vet binnen en kunnen we helemaal niets doen waardoor we uiteindelijk doodgaan.
Voeding is een primaire levensbehoefte. Dat betekent dat het een van de dingen is die we sowieso nodig hebben om te kunnen overleven.

Mensen hebben ongeveer 3 maaltijden per dag nodig, met nog een paar tussendoortjes. Je denkt er zelf waarschijnlijk niet bij na. Pas als je honger krijgt denk je aan eten. Dat komt doordat je lichaam je vertelt dat je voedsel nodig hebt.

Het is voor mensen heel erg belangrijk om een ontbijt te eten, omdat als je wakker wordt, je niets meer in je maag hebt. Als je dan niets eet, ga je je slap en moe voelen.
’s Middags krijg je weer trek in eten. Dat komt doordat je bezig hebt, en je lichaam heeft niet genoeg aan alleen je ontbijt om de dag mee door te komen. Daarom is het nogmaals heel belangrijk om genoeg te eten.

In de avond eten we uiteindelijk onze derde en laatste maaltijd.

Natuurlijk is niet al het eten en drinken goed voor ons. Alleen als je goed en regelmatig eten en drinkt, en niet te ongezond eet, heb je kans op een goede gezondheid.

Goed, Geregeld en Gezond

Daarom hebben mensen in ontwikkelingslanden ook geen goede gezondheid. Ze kunnen er niet goed, geregeld en gezond eten, waardoor ze niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Mensen in arme landen eten soms dagen achter elkaar niet. Dan heb je honger. Wat wij denken dat honger is, bijvoorbeeld als onze maag knort, is slechts “trek”. Als je echt honger heb, als je een lege maag hebt, kan je niet goed leren of hard werken, kan je niet goed groeien en wordt je ook snel moe of krijg je ziekten zoals scheurbuik, waardoor je ook (sneller) doodgaat.

Honger is dus ook de reden dat kinderen in ontwikkelingslanden een stuk kleiner zijn dan bijvoorbeeld de kinderen in Nederland.

De mensen in andere landen proberen wel graan en bonen te verbouwen om tenminste iets te eten te hebben, maar in deze landen is het ook vaak te droog om iets te kunnen verbouwen – het regent in sommige landen zelfs maar 2 of 3 keer per jaar. Door de droogte gaat dus bijna alles dood.

Gelukkig helpen de rijkere landen deze landen wel. Ze sturen voedsel en leren mensen om regenwater te bewaren of water te vinden waar de grond droog is zodat er weer eten verbouwd kan worden.

Welvaartsziekten

Natuurlijk kan je ook ziek worden als je genoeg eet. Als je te eentonig, of zelfs teveel eet, kan je daar ook ziek van worden. Dat noem je welvaartsziekten en die zijn net zo gevaarlijk als hongersnoodziekten dus pas goed op!

Voedingsstoffen

Niet iedereen heeft evenveel voedsel nodig. Sporters hebben meer voedsel nodig dan kinderen die in de groei zijn, maar deze kinderen hebben wel meer nodig dan iemand die de hele dag achter zijn of haar bureau zit.

Om te bepalen hoeveel en wat voor voedsel je nodig hebt, moet je letten op deze drie dingen:
• Voedsel levert energie: hoe meer energie je nodig hebt (sporten, staan, zitten, slapen; alles), hoe meer voedsel je nodig hebt. Energie haal je uit suikers en vetstoffen.
• Voedsel bouwt je lichaam op, onderhoudt het en herstelt het: je moet groeien tot een volwassene, je tanden moeten wisselen en als je gewond bent moet je genezen. Hiervoor heeft je lichaam eiwitten, kalk en ijzer nodig.
• Voedsel zorgt dat je lichaam zichzelf kan regelen en beschermen: je moet je kunnen bewegen, je hart moet bloed pompen, je moet goed kunnen denken en je lichaam moet verder ook functioneren zoals het hoort. Vitamines en mineralen zorgen voor dit regelen en beschermen. Ze verhogen je weerstand tegen ziekten.