InfoCash

Artikel

Waarom Mensen Roken

Auteur: mrsbrainysmurf | geschreven op 31-10-2010

Roken is slecht voor de gezondheid, het is zelfs dodelijk. Roken is vies, ongezond, je gaat er van hoesten en minder goed door sporten, je kunt er kanker door krijgen en ga zo maar verder. Maar toch zijn er zoveel mensen, ook veel jongeren, die roken. Hoe komt dat zo?


Geschiedenis

Vroeger (zo'n 1500 jaar gelden) waren er al stammen in Amerika die er in geloofde dat het inademen van de rook van tabak speciale krachten gaf. Zoals bijvoorbeeld het genezen van een doodzieke. Later (zo'n 500 jaar geleden) kwam Columbus aan in Amerika, bestudeerde de stammen en nam bijna al hun gewoontes mee terug naar Europa. Zo werd ook de gewoonte van het roken verspreid. Roken werd als stoer gezien en dat werd gepromoot door films. Iedereen die rookte was stoer en sterk, een echte man. Later begonnen ook vrouwen te roken. Al snel werd duidelijk dat roken dodelijk is, en minder mensen gingen roken, maar het rokersaantal bleef alsnog toenemen. Zelfs vandaag de dag zijn er nog veel mensen die proberen te stoppen met roken, en dat lukt ze soms ook. Maar er zijn nog altijd meer mensen die beginnen met roken dan die stoppen.

Kuddedieren

Jongeren beginnen nu vooral te roken omdat ze willen horen bij “de groep”. De mens is een wezen die in groepen leeft en die er alles aan doet om bij een bepaalde groep te horen. De leider is vaak dan zo stom dat hij begint en de rest doet dan ook gewoon mee. Jongeren roken ook vooral omdat ze denken dat ze daardoor dan meer op volwassenen gaan lijken. Maar roken geeft volgens sommigen ook een 'chille' houding. Ze vinden het stoer.
Vaak zijn het de mensen die roken die van jongs af aan zijn begonnen en niet konden stoppen, of omdat ze veel druk en stress hebben. Roken zorgt er dan voor dat ze het vergeten, vooral als je teveel rookt kan je er helemaal door wegraken. Zo denken ze dan minder aan hun problemen.

De meest gevaarlijke bestandsdelen in tabaksrook

Teer: Veroorzaker van rookhoest
Nicotine: een verslavende stof die o.a. hoge bloeddruk veroorzaakt, en beschadiging en
Vernauwing van de bloedvaten (arteriosclerose)
Koolmonoxide: zorgt voor een slechtere lichamelijke conditie, beschadigt de vaatwand
Stikstofmonoxide (NO): beschadigt de vaatwand, en zet in de vaatwand een fysiologisch. Mechanisme in gang dat leidt tot arteriosclerose

Alle punten op een rij

Dus mensen, maar beter niet aan beginnen.

• Roken is dodelijk
• Je krijgt meer last van hoesten en hoestaanvallen
• Slechte(re) conditie
• Vergrote kans op ziekten (hart-, vaat- en longziekten)
• Kost je veel geld
• Stinkt
• Je uiterlijk veranderd (viezer, grijzer, lelijker, vieze tanden)
• En het allerbelangrijkste: je tast er ook je omgeving mee aan. Vrienden, ouders, kinderen, andere familieleden en collega’s hebben allemaal last van je gerook en worden zelf ook kwetsbaarder voor hart-, long- en vaatziekten als ze deze inademen.