InfoCash

Artikel

Een keizersnede.

Auteur: antrax | geschreven op 05-11-2010

Per dag worden vele baby`s geboren. Sommige via een normale vaginale bevalling en sommige via een keizersnede. Maar wat zijn de risico`s? En wat gebeurd er allemaal om je heen en met jou en je kindje?


Een keizersnede.

Sommige vrouwen weten van te voren al dat ze een keizersnede krijgen maar sommige ook pas op het laatste moment. Als je een keizersnede krijgt, dan kan dit diverse medische oorzaken hebben. In veel gevallen heeft de vrouw bij de bekken niet genoeg ruimte voor het kindje. Soms is het medisch een noodzaak om het kindje te halen. Hoewel er verschillende redenen zijn waarom een kindje gehaald moet worden vragen vele vrouwen zich af wat er nou tijdens een keizersnede gebeurd en wat er daarna gaat gebeuren.

Op de operatiekamer.

Wanneer er wordt besloten om een keizersnede uit te voeren worden 2 dingen gelijk al bepaald. Hoe wordt het kindje gehaald? Met een ruggenprik of onder gehele narcose. Een ruggenprik betekend dat de vrouw gewoon wel bij bewustzijn is, maar dat ze niks van de pijn voelt. Onder gehele narcose wordt alleen gedaan bij een spoed keizersnee. Bij een ruggenprik wordt je precies uitgelegd waar ze mee bezig zijn en wat ze gaan doen. Ook mag jij naast de artsen en de persoon die in de operatiekamer erbij is voor jou, je kindje voor het eerst zien. De keizersnee op zich als het geen spoed is, zal ongeveer een 25 minuten duren. Ze zetten de verdoving. Dan gaan ze langzaam controleren of je nog gevoel heb in je buik. Is dat niet het geval dan gaan ze op de schaamstreek ( nadat deze is ontdaan van haren) een snee maken. Langzaam gaat ze in het buik vet snijden en schuiven ze de spieren opzij. Deze worden op hun plek gehouden met speciale tangen. Dan gaan ze een snee maken in de baarmoeder en halen ze het kindje met hoofd als eerst, voorzichtig eruit. Vervolgens wordt de navelstreng doorgeknipt door een arts en krijg je antibiotica en een medicijn. Deze medicijn zorgt ervoor dat de placenta ook geboren wordt. Hierna wordt de baarmoeder gehecht en de buik vet. Vaak zorgen ze ervoor dat je een onderhuidse hechting krijgt. Dit is mooier want over een paar jaar is de litteken bijna niet meer zichtbaar.
Vervolgens worden er nog een paar hechtingen bovenhuids gedaan en de wond goed afgedekt. En dan mag je al gaan genieten van je gezin.

Na de keizersnede.

Na de keizersnede is je onderbuik nog ontzettend gevoelig. Dit is normaal. Op zich lijkt een keizersnee misschien maar een kleine operatie. Je lichaam ondergaat wel een heleboel veranderingen. Het belangrijkste is dan ook om voldoende rust te nemen. Met een week kunnen de overige hechtingen eruit. Mochten er dan geen complicaties opdoen dan kun je tegen de gevoeligheid van de wond altijd uierzalf op smeren. Dit zorgt ervoor dat de huid vochtig blijft en stevig maar ook soepel. Ook kun je je nog wat moe voelen van alle inspanningen. Neem je tijd en je rust. Heb je behoefte om te gaan slapen, dan moet je ook gaan slapen. Met voldoende rust geef je jou lichaam de kans om snel en goed te herstellen.