InfoCash

Artikel

Diabetes

Auteur: fbeter | geschreven op 05-11-2010

Hier vind je al je informatie die je nodig hebt over diabetes.


Wat is diabetes/Wanneer krijg je diabetes?

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Bij suikerziekte speelt het hormoon insuline een grote rol. De eilandjes van Langerhans produceren de hormonen insuline en glucagon. Deze hormonen regelen het glucosegehalte van het bloed. Het glucosegehalte van het bloed wordt ook wel de bloedsuikerspiegel genoemd. Door de hormonen insuline en glucagon wordt de bloedsuikerspiegel in balans gehouden. Als er tijdens de vertering veel glucose in het bloed wordt opgenomen kan de bloedsuikerspiegel hoger worden dan normaal. Door te produceren van insuline wordt glucose in de lever en in spieren omgezet in glycogeen. Dat is een reservestof. Door glucose om te zetten in glycogeen daalt het glucosegehalte van het bloed. Bij mensen met suikerziekte wordt er te weinig insuline geproduceerd in de eilandjes van Langerhans, dat betekent dat er minder glucose omgezet kan worden in glycogeen met als gevolg een hoge bloedsuikerspiegel.

Wat zijn de gevolgen van suikerziekte/diabetes?

Wanneer er te weinig of geen insuline in je lichaam wordt gemaakt, heeft het lichaam moeite om glucose uit je bloed te halen. Wanneer het niet uit je bloed word gehaald, wordt je bloed met glucose steeds rond gestroomd in je lichaam. Je lichaam kan dan ook de glucose niet omzetten in energie. Gevolgen ervan is dat je vaak dorst hebt en vaak moet plassen. Omdat je lichaam op een ander manier de glucose probeert weg te krijgen. Dus via je je urine. Veel mensen met diabetes krijgen na jarenlange diabetes te maken met bijkomende lichamelijke gevolgen van diabetes. Die heten ook wel diabetescomplicaties. Diabetescomplicaties ontstaan vooral door jarenlang hoge bloedsuiker. Voorbeelden: oogaandoeningen, hart- en vaatziekten, huidproblemen enz.

Welke soorten diabetes zijn er?

• Diabetes type 1:
- werd ook wel jeugddiabetes genoemd
- kans op alle leeftijden
- wordt veroorzaakt door het eigen afweersysteem

• Diabetes type 2:
- werd vroeger ouderdomsdiabetes genoemd
- nu ook kans bij jongere leeftijden
- wordt veroorzaakt door een stofwisselingsziekte

• zwangerschapsdiabetes:
- een periode tijdens de zwangerschap
- ontstaat onder invloed van hormonen tijdens de zwangerschap

Hoe moet je met diabetes omgaan?

Om het insulinetekort aan te vullen moeten mensen regelmatig extra insuline toegediend krijgen. Meestal wordt bij suikerpatiënten geleerd bij zichzelf insuline in te spuiten. De hoeveelheid insuline die wordt ingespoten en de hoeveelheid voedsel die de patiënt gebruikt, moeten goed op elkaar worden afgestemd. Verder kan een suikerpatiënt verder gaan met zijn/haar leven. Om de kans op diabetescomplicaties zo min mogelijk te maken is: regelmatig sporten en letten op wat je eet. Door te gaan sporten kan je de bloedglucose verlagen.