InfoCash

Artikel

EPO

Auteur: fbeter | geschreven op 05-11-2010

Weet je niet wat EPO is of wil je er meer over weten?. Hier vind je alles wat je nodig hebt!


Wat is EPO?

EPO is een afkorting voor het woord Erythropoïetine. EPO is een menselijk hormoon. Het wordt zelf bij de mens geproduceerd in de nieren. De EPO stimuleert de vorming van rode bloedcellen. Rode bloedcellen transporteren zuurstof naar de spieren en spelen dus een grote rol in het uithoudingsvermogen.

Als wat wordt EPO gebruikt?

EPO kan gebruikt worden als medicijn en als doping.
Als medicijn: eind jaren 80 wordt EPO geproduceerd voor mensen met nieren die bijna/niet meer functioneren. Omdat de nieren geen EPO meer produceren lijden de mensen aan bloedarmoede. Door EPO in te spuiten wordt de bloedarmoede behandeld.
Als doping: EPO kan ook heel goed gebruikt worden als doping. Het is een groot voordeel voor duursporters dat EPO de toename van bloedcellen laat toenemen. Sporters die meer rode bloedcellen produceren voorzien hun spieren ook met meer zuurstof met als gevolg dat ze minder snel verzuren. Bij deze doping is er geen sprake van de toenemende spierkracht, het gaat meer om de toenemende uithoudingsvermogen.

Wat zijn de nadelen van EPO?

Door te veel rode bloedcellen heb je een grote kans op te dik en te stroperig bloed. Daarmee heb je een grote kans op trombose, een hartaanval of een beroerte.

Het toedienen/hoe wordt er op gecontroleerd?

EPO wordt door het menslijk lichaam gemaakt, maar tegenwoordig kan EPO ook geproduceerd worden in laboratoria. EPO wordt in je lichaam gespoten. Het werkt alleen als het erin wordt ingespoten, want dan komt het pas in je bloed. Als je EPO als een pil zou inslikken, zou de EPO gewoon weg verteren. Het effect van EPO kan 3 maanden lang duren. Op de EPO wordt er nog niet zo streng gecontroleerd, want 3 dagen na het inspuiten kan er geen stoffen van EPO in het bloed of urine gevonden worden. Je lichaam maakt ook EPO, dus wordt er soms niet op gecontroleerd.