InfoCash

Artikel

(On)gezond eten

Auteur: fbeter | geschreven op 07-11-2010

Wat is (on)gezond eten en wat voor nut heeft het voor ons om te eten? Hier vind je al je informatie die je nodig hebt.


Waarom moeten wij eten?

Eten en drinken zijn van levensbelang, daarom zijn dat ook primaire levensbehoefte. Daarmee zorgen we ervoor dat we ons lichaam van alle energie en voedingstoffen ( bijv. eiwitten en koolhydraten ) voorzien, die we nodig hebben om onze lichamelijke en geestelijke prestaties te kunnen leveren en om ziektes te voorkomen. We kunnen verscheidene dingen doen om in conditie te blijven, maar een gezonde voeding komt altijd op de eerste plaats.

Rol van voedsel

In ons leven speelt voeding een belangrijke rol. We hebben voedsel niet alleen nodig om gezond te blijven en omdat ons lichaam ernaar vraagt. Eten (en drinken) doen we ook om er van te genieten, om gezellig samen te zijn, om van belangrijke gebeurtenissen een feest te maken.

Wat is (on)gezond eten?

Gezond eten bestaat uit gevarieerd eten, omdat je dan alle voedingsstoffen die je nodig heb binnen krijgt. Er zit in gezond eten niet erg veel vet en ook niet veel calorieën, dat is goed voor je want hoe minder vet, hoe slanker je lichaam. Natuurlijk moet je wel genoeg vetten binnen krijgen. Gezond eten is 2 stukjes fruit per dag en 2 ons groente, dit is nodig om het lichaam in conditie te houden. Gezond eten is ook minimaal drie keer per dag eten (ontbijt, lunch, diner). Ontbijt is het belangrijkste van de dag omdat je spijsvertering dan op gang wordt gebracht. Weinig zout in het voedsel is ook gezond, want als je teveel zout eet worden je nieren aangetast. Water drinken is ook heel gezond, want ons lichaam bestaat voor 2/3 uit water en die hoeveelheid moet (vooral met dit warme weer) dagelijks aangevuld worden. Vis eten is ook erg gezond, want in vis zitten vitamine B, mineralen en goed verteerbare eiwitten

Ongezond eten bestaat eigenlijk helemaal niet, een patatje eten is niet ongezond alleen je moet het niet te vaak doen. Als je te weinig eet ben je ook ongezond bezig en als je ongezond bezig bent dan kan je te dik worden en moet je afvallen, ook heb je kans op veel ziektes. Niet gevarieërd eten is ook ongezond, want als je steeds hetzelfde eet krijg je niet alle voedingsstoffen binnen. We gaan steeds meer ongezond eten omdat we dat lekkerder vinden als gezond eten.

Ongezond eten

Redenen voor ongezond eten:

1 Geen uitgebreid ontbijt/ te veel tussendoortjes
2 Gewend zijn aan zoet, vet en zout
3 Niet gevarieerd eten

Geen uitgebreid ontbijt/Te veel tussendoortjes
Tegenwoordig hebben mensen steeds minder tijd om te ontbijten. Ze moeten vaak snel naar school, werk of een afspraak. Altijd maar haast, waardoor er minder tijd is om te ontbijten. Laat staan dan om nog uitgebreid te eten. Tegenwoordig is het alleen maar koffie en een broodje met kaas en dan gelijk de deur uit. Ontbijt is het belangrijkste 'eetmoment' van de dag. Als je die 'eetmoment' niet goed benut, zul je overdag veel meer honger krijgen en dan eet je veel meer tussendoortjes dan normaal. Er zijn gezonde tussendoortjes, zoals crackers enz, maar ook ongezonde tussendoortjes zoals chips en chocola. Wanneer je ongezonde tussendoortjes neemt, kan dat gevolg hebben tot ongezond eten.

Gewend zijn aan zoet, vet en zout
Sommigen wennen aan zoet, zout en vet zonder dat ze het weten. Wanneer je er gewend aan bent geraakt zal je er meer van eten. Meestal controleer je dan ook niet wat er allemaal in een product zit. Als je van dezelfde dingen te veel eet kan je er erg dik van worden. Vet en zout heb je nodig, maar te veel kan erg ongezond zijn.

Niet gevarieerd eten
eenzijdig eten, kant en klaar eten, wordt steeds meer gebruikt door de mensen bijv. door gebrek aan tijd. het is erg ongezond om niet gevarieerd te eten, omdat je dan misschien niet al het nodige stoffen binnenkrijgt. kant en klaar voedsel bevat ook meestal veel vet, wat ook erg ongezond is. af en toe kant en klaar eten is wel goed, maar het moet geen vast patroon worden. je moet je voedselpatroon variëren, om alle voedingsstoffen binnen te krijgen.

Dagelijks eetpatroon gezond veranderen

om gezonder te gaan eten, moet je al het nodige voedingsstoffen binnenkrijgen. sommige stoffen worden al gemaakt door het lichaam zelf, maar om bepaalde stoffen binnen te krijgen moet je wel eten. hier zijn de top 5 punten om je eetpatroon gezond te veranderen:
- eet niet eenzijdig, maar met variatie
- tussendoortjes mag, maar niet te veel en het moet wel gezond zijn. (crackers)
- eet elke dag een uitgebreid ontbijt
- eet elke dag fruit en groente
- sport regelmatig

af en toe ongezond eten mag wel, maar niet te vaak!!

De eisen voor een gezond voeding

als je gezond wilt eten is het belangrijk dat je zoveel mogelijk gezonde stoffen binnenkrijgt zoals vitaminen enz.
het is ook erg belangrijk dat je voldoende vocht binnenkrijgt.
in de schijf van 5 kan je goed zien wat je allemaal moet eten om genoeg voedingstoffen binnen te krijgen.