InfoCash

Artikel

Roken

Auteur: fbeter | geschreven op 07-11-2010

Waarom roken mensen? Wat zijn de gevolgen van roken en hoe kun je stoppen? Hier worden al je vragen beantwoord


Redenen om te roken

- invloed van zijn/haar vriednen
- de ouders roken
- experimenteren
- gevoelens
Invloed van zijn/haar vrienden
vrienden hebben een grote rol bij het kind of hij/zij wel gaat roken of niet. als je vrienden roken, willen ze meestal dat hun hele vriendengroepje meerookt en als het kind zelf erbij wilt horen begint hij ook met roken.

de ouders roken
wanneer de ouders zelf ook roken kan het zo zijn dat het kind later ook gaat roken. hij/zij rookt al jaren mee in huis bij zijn/haar ouders, dus waarom nu niet? zo kunnen de ouders ook een groot invloed hebben op het kind. als de ouders uitleggen dat het slecht is en dat zij niet kunnen stoppen, omdat het verslavend is, dan is er een grotere kans dat het kind dan niet (meteen) begint te roken en eerst over nadenkt van wat de gevolgen ervan zijn.

experimenteren
jongeren beginnen vroeg met het experimenteren van dingen, zoals ander soort kleding, kapsels, op het sexuele gebied, maar ook roken. de jongeren willen weten wat het is, wat het met je doet en hoe het voelt. dat kan erge gevolgen hebben, zoals verslaafd raken aan roken

gevoelens
sommige mensen hebben misschien een hard leven. ze hebben het zwaar of te druk. als je verdrietig bent of je hebt stress, dan kan je gaan roken om je gevoelens even te vergeten en dat doen dus een groot aantal mensen.

verandering in roken

laatste tijd is er veel verandering bij het roken bij jongeren. er roken nu veel minder jongeren dan 20 jaar geleden. dat komt doordat de jongeren ook steeds meer voorlichtingen krijgen over het roken, zodat ze beseffen dat roken ook nadelen heef. ook wordt er geprobeerd om het roken te laten stoppen. een voorbeeld daarvan is dat in sommige landen er rookverbod is in gesloten ruimtes, zoals cafés.

De bestanddelen van tabaksrook

in tabaksrook bevinden zuch giftige stoffen:
- stikstofdioxide
- koolmonoxide
- ammoniak
- nicotine
er bevinden zich ook remstoffen voor de trilhaartjes van de ademhalingscellen
- formaldehyde
- acroleïne
- aceton
- methaanzuur
en vooral meer dan 43 kankerverwekkende producten.

Redenen om te stoppen

- aantasting op je gebit
- zwarte, harige tong
- longkanker

aantasting op je gebit
door het roken zullen de kleuren van je tanden langzamerhand van wit naar geel gaan. dat gebeurt omdat je gebitskleur wordt aangetast door het roken. je zal ook onaangenaam ruiken, omdat je kleren de rook van het sigaar snel intrekken. je adem zal ook niet meer fris ruiken. je tanden zullen ook makkelijker uitvallen als je rookt.

zwarte, harige tong
zoals ik al zei, je mond ruikt niet meer fris. vooral bij mannen die roken loop je een risico op een zwarte, harige tong. door het roken worden de papillen langer en krijgen ze een zwart-bruinig kleurtje. en uiteindelijk haar met als resultaat een zwart-bruinig tongetje met haar erop.

longkanker
het is bewezen dat 85% van de longkanker patienten rokers waren. met als conclusie dat roken de kans op kanker vergroot. het komt door de kankerverwekkende stoffen derin, zoals nicotine.