InfoCash

Artikel

Verloop van de Rusland-Georgië oorlog

Auteur: RoadRunner939 | geschreven op 23-05-2011

De Rusland Geörgie oorlog was een kort conflict. Toch heeft het voor best wat opschudding rond de wereld gezorgd. Hier vind u een samenvatting van het conflict in chronologische volgorde.


Oorzaak.

Georgie zat vroeger bij de Sovjet-Unie. Deze viel in 1991 uit elkaar en zo werd Georgie een onafhankelijk land. Rusland wilde Georgie liever niet kwijt omdat de Georgische bodem vol met grondstoffen zat en nog steeds zit.

Vooral de regio Zuid-Ossetie, die officieel bij Georgie hoort, is een probleemgeval. Hier leven veel mensen  met de Russische nationaliteit. Rusland verstrek namelijk paspoorten aan bewoners van deze regio. Deze regio wil al geruime tijd onafhankelijk worden. Zodra Georgie zich afsplitste wilden zij al afhankelijkheid, maar toch werden ze bij Georgie ‘ ingedeeld’. Ze zien zichzelf wel als onafhankelijk.

Abchazie, een regio in het noordwesten, wil ook onafhankelijkheid.

Rusland steunt de opstand.

Rusland steunt ze dus omdat er erg veel Russen wonen, maar ook omdat Rusland toegang wil tot de Georgische grond vol met grondstoffen. Georgie beschuldigt Rusland van het steunen van de opstandige regio’s. Dit klopt dus enigszins wel. Daarom, toen Georgie de rebellen aanviel om de controle in die regio’s terug te krijgen, verdedigde Rusland zijn burgers die daar woonden.

Oorlog.

Toch bleef het geruime tijd rustig. Tot Juli 2008; toen beide landen elkaar beschuldigden van het schenden van elkaars luchtruim. Rond dezelfde tijd zijn ook de seperatisten in de provincie Zuid-Ossetie weer actief geworden. Georgie merkt dit en mobiliseert troepen om de regio weer onder controle te krijgen.  Begin Augustus begint Georgie met het hardhandig aanpakken van de opstandelingen. Zeker 6 mensen werden gedood op 4 Augustus. Georgie trekt door naar de hoofdstad van Zuid Ossetie. Daar zitten veel Russen, en Rusland stuurt dus troepen naar Georgie om de aanval te stoppen. Na 3 dagen trekt Georgie zich terug en bied een staakt het vuren aan, dat wordt afgewezen. Rusland trekt Georgie binnen. Meerdere Europese leiders proberen het vuur te blussen. Uiteindelijk belooft Rusland terug te trekken. De troepen gaan echter verder Georgie binnen. Pas enkele dagen later vertrekken de Russen vanwege internationale druk.