InfoCash

Artikel

Ben jij al een held?

Auteur: cdehaas | geschreven op 22-06-2011

Als je op straat aan mensen zou vragen wie hun held is, dan krijg je de volgende antwoorden: “Bono, K3, Martin Luther King, Jezus, mijn papa, Obama” En ga zo nog maar even door. Het is duidelijk dat een held niet voor iedereen hetzelfde betekent. Het gaat van superkrachten tot mensen met heel veel macht en van enorme beroemdheden tot je eigen familie. Maar ondanks die verschillen heeft haast iedereen wel iemand waar hij of zij een voorbeeld in ziet, iemand waar je trots op kunt zijn. Kunnen we vandaag de dag zelf ook een held zijn?


Een echte held

Vroeger werd je vast weleens voorgelezen voor het slapen gaan, ik in ieder geval wel. Vaak ging het over een sterke, stoere man of vrouw die allemaal spannende avonturen beleefde. Een echte held! Je raakte gefascineerd door het heldhaftige optreden van de hoofdpersoon. Voor velen van ons waarschijnlijk een eerste held. Maar daar bleef het niet bij. Je werd ouder en leerde nieuwe mensen kennen, je zag meer van de wereld. Je begon je eigen mening te vormen over gebeurtenissen en verbond er een bepaalde waarde aan. Zo hoorde je bijvoorbeeld op het nieuws over Barack Obama. De machtigste man van de wereld die belooft dat hij Amerika wil veranderen en verbeteren. Hij won de verkiezingen in 2008 en dat kon alleen doordat zoveel mensen vertrouwen in hem hadden. Het volk zag hem als een rechtvaardige leider die het land vooruit kon helpen. Hij wordt geprezen om zijn daden, maar tegelijkertijd door velen ook verafschuwd.

Niet simpel

Helden hebben het zeker niet altijd even gemakkelijk. Zo krijgt Obama zo nu en dan stevige kritiek uit republikeinse hoek, maar ook van z’n eigen kiezers. Er blijven troepen naar Irak en Afghanistan gaan, terwijl velen pleiten voor een definitief einde van de missie. Dat roept wrijving op. Als held sta je vaak voor grote verantwoordelijkheden en kan je ook dieper vallen als het fout gaat. Het is gewoon zo dat je nooit iedereen helemaal tevreden kunt stellen. Ook als held lukt je dat niet. Maar als je die kritiek kunt ombuigen tot mogelijke verbeterpunten, dan ben je al een stuk verder. We moeten weer meer bewondering krijgen voor deze grote en kleine wereldverbeteraars. En iedereen maakt nou eenmaal fouten in z’n leven, de een wat meer dan de ander. Ook helden. Maar als we er naar streven om zo veel mogelijk het goede te doen, dan helpen we met elkaar de wereld stukje bij beetje steeds verder vooruit. Is er iets mooiers dan dat?

Zelf het verschil maken

Samen de wereld vooruit helpen, dingen losmaken bij mensen, dat is wat helden doen. Helden kunnen weinig voor elkaar krijgen, als niemand naar hen luistert. Deze mensen, organisaties kunnen pas tot ontplooiing komen als ze algemeen geaccepteerd worden. Mijn held is de ASN-Bank. ‘Voor de wereld van morgen’, dat is waar dit bedrijf voor staat. Het is een bank, iets waarbij mensen al snel denken aan rijke zakenlui die alleen maar aan zichzelf denken, elkaar bonussen geven en geld over de balk smijten. Maar ASN laat zien dat het ook anders kan. Het belegt niet in olie en wapens, maar investeert in projecten waar bevolkingsgroepen beter van worden, wat de mens en de natuur ten goede komt. Ze hebben succes, maar weten dat ook op een goede manier te gebruiken. Dat vind ik mooi, dat inspireert me. Hun nieuwste reclamespot eindigt met de woorden: ‘Geld wordt pas fout of goed door wat je er samen mee doet’. En daar gaat het om, je kunt zelf het verschil maken.

Eigen ervaring

Tegenwoordig is het begrip ´held´ erg breed. Je kunt al snel bewonderd worden met de woorden: “Je bent mijn held!”. Is dat erg? Ik denk van niet. Het betekent juist dat je zelf ook al heel wat kan betekenen. Ook met kleine dingen in je omgeving kun je al zorgen voor een grote verandering, het verschil maken, zoals ASN zegt. Ongeveer vijf jaar geleden ging ik samen met mijn vader en broer op vakantie naar Drenthe. Samen met een aantal andere gezinnen gingen we een dagje naar een recreatieplas. Een van de wat jongere kinderen zwom op een gevonden surfplank best ver naar het midden van het meer. Op een gegeven moment viel hij eraf en spartelde wild in het rond. Ik was gelukkig vlakbij en kon hem veilig naar de kant brengen. Ik vond het logisch dat ik ingreep, maar anderen bewonderden me om wat ik gedaan had. Soms merk je het zelf niet eens dat anderen je een held vinden. Denk niet te klein over jezelf, haal die held in jezelf naar boven!

Waardering

Niet elke held zal evenveel waardering krijgen voor het goede werk wat hij doet. Maar erkenning en roem mag nooit je doel zijn als held; het bereikte resultaat blijft altijd de hoogste prioriteit. Het kost soms tijd of geld, maar als je goed oplet wat je kunt betekenen daarmee, dan wil je nooit meer wat anders. Ieder mens heeft talenten gekregen en het zou prachtig zijn als je die in kunt zetten voor anderen. Je krijgt er ook zoveel moois voor terug, een voorbeeld zijn voor anderen is echt een eervolle taak. Mensen hebben vaak een steuntje in de rug nodig om weer verder te kunnen gaan. Een held kan mensen steeds weer dat doel voor ogen houden waar ze naar toe willen leven. Ze zijn onmisbaar. En daarom hebben we helden nodig, we hebben jou nodig!

Conclusie

We kunnen niet zonder helden, dat hebben we wel gemerkt. Iedereen heeft zijn eigen voorbeeld en gaat daar op z’n eigen manier mee om. Mensen zijn geen Einzelgängers, al lijkt dat af en toe wel zo. Kuddedieren zijn we en we hebben anderen nodig. Ook mensen die boven ons staan om ons bij te sturen, de goede weg te wijzen. Houd die held vast, want je zult er zoveel meer mee bereiken.  Maar wees tegelijkertijd zelf ook een held, want je weet nooit of degene die jou de hele tijd de weg wijst, eigenlijk één van jouw trouwe volgelingen is. Om een held te worden hoef je niet te leren, hoef je geen sollicitatiebrief te schrijven en hoef je ook geen grote stunt uit te halen. Zoek het in kleine dingen, jouw bijdrage maakt al zoveel verschil!