InfoCash

Artikel

Haal eruit wat er in zit! Toch?

Auteur: JoostB | geschreven op 10-09-2011

Op een dag, fietsend onderweg naar huis schoot me de gedachte te binnen dat ik een idee voor mijn essay moest bedenken. Als ik me zou haasten en sneller zou fietsen zou ik eerder thuis zijn, waardoor ik eerder iets kon bedenken en ik dus sneller aan mijn essay zou kunnen beginnen. Dan zou ik het eerder klaar hebben en dus meer andere dingen kunnen gaan doen! Maar plotseling bedacht ik me dat als ik wat rustiger zou fietsen, ik meer om me heen zou kijken, waardoor het ook meer ontspannen in mijn hoofd zou zijn, zodat er zomaar een idee tevoorschijn zou kunnen komen! Klinkt een stuk beter dan gehaast thuiskomen en met je haastige hoofd achter je bureau gaan zitten, wachtend tot er een lampje gaat branden. De meeste mensen in het Westen delen de veronderstelling met mij dat als ze iets sneller doen, ze meer kunnen doen en de kwaliteit van hun leven omhoog gaat. Daar komt het eigenlijk op neer. Waar komen deze gedachtes vandaan en welk effect hebben ze op ons leven?


Dit is een alineatitel

Waarschijnlijk heeft deze optimalisatiedrang, zoals ik het noem, altijd al in het karakter van mensen gezeten. Je zou het natuurlijk gedrag kunnen noemen om overal het beste uit te willen halen. De mogelijkheden tot optimalisatie zijn echter de laatste 250 jaar sterk toegenomen en het vindt zijn wortels in de Industriële Revolutie. Voor die tijd hadden mensen eeuwenlang weliswaar ook de drang tot verbetering van hun leven, maar op een gegeven moment viel er gewoonweg niets meer te optimaliseren! Vanaf 1700 kwamen de uitvindingen en verbeteringen door de industrialisatie in een stroomversnelling en het leven van mensen werd steeds gemakkelijker gemaakt. Niets mis mee, absoluut niet.

Totdat via de stoommachine, de auto en de wasmachine de computer zijn intrede deed. Vanaf dat moment neemt de snelheid in de levensstijl van mensen drastisch toe, met name op het gebied van communicatie. Men hoeft geen lange, handgeschreven brieven meer naar elkaar te sturen, maar kan gemakkelijk en vooral snel een mailtje zenden. Als je een vriend wilt spreken, hoef je niet meer per se een afspraak maken en naar hem toe te gaan. Nee, er zijn sociale media websites als Hyves, Facebook, Twitter en natuurlijk Skype die je de mogelijkheid bieden om 24/7 met elkaar in contact te staan, waardoor een bezoek haast overbodig lijkt.

De vraag is echter of je er wel werkelijk beter van wordt om zulke snelle contacten te hebben. Want gaat de kwaliteit van dat contact er welecht op vooruit? Naar een toekomstig bezoek aan mijn uitwisselingsstudent kon ik lang uitkijken. Ik had weliswaar contact met hem gehad via Skype, maar ik merkte dat persoonlijk contact vaak meer diepgang heeft dan een snelle chat en mijn verblijf bleef en blijft nog lange tijd achter als een goede herinnering.

Ook reclames op televisie spelen een grote rol in het katalyseren van onze levensstijl. Slogans als ‘Haal eruit wat erin zit!’, of ‘…zo kun je je dag optimaal besteden!’ met in beeld lachende gezichten en blije vrouwen die net een flesje Yakult hebben gedronken zien we dagelijks op de beeldbuis, en feit is dat je er – zij het onbewust – sterk door beïnvloed wordt. Reclames schetsen de veronderstelling dat hoe meer je doet op een dag, hoe fijner je je voelt. Zelf blijf ik echter ondervinden dat dit helemaal niet altijd het geval hoeft te zijn. Als je een keer ziek bent, laat het dan gewoon komen. Je kunt het onderdrukken met een pilletje van tv, of je gaat lekker op de bank liggen en neemt eenvoudigweg even rust. Als ik ziek op de bank lig, krijg ik vaak nieuwe ideeën om te gaan doen waar ik op een normale dag nooit aan toe zou komen.

 

De mensheid heeft eigenlijk nooit stilgestaan bij de gevolgen van hogere snelheid in het leven toen ze op hoog tempo nieuwe machines en apparatuur ontwikkelden. Er bestond alleen de oppervlakkige gedachte dat hoe sneller iets zou gaan, des te beter we ervan zouden worden. Nu, in de eenentwintigste eeuw, lijkt die gedachte zich echter niet langer meer te kunnen handhaven. Denk aan de sterke opwarming van de aarde de laatste honderd jaar, die te wijten is aan het zeer grote gebruik van fossiele brandstoffen. Een eeuw geleden dachten we nog dat ons leven alleen maar zou verbeteren door de invoering van onder andere de auto, maar nu zitten we wel mooi met de kans dat de hele aarde kapot gaat. Of denk aan overgewicht. Door de snelle levensstijl van mensen denken ze ook dat het beter voor ze is hun maaltijd snel naar binnen te werken, terwijl daar juist overgewicht door ontstaat. Een goed voorbeeld van hoe het anders kan is Frankrijk. Ze eten daar weliswaar calorierijker voedsel dan bij ons, maar ze nemen tenminste de tijd voor het eten, waardoor het overgewichtpercentage veel lager ligt dan in Nederland! Op persoonlijk vlak is optimalisatie, of snelheid in je leven, ook niet altijd even goed. Namelijk, met je week volplannen kun je veel doen, maar het kan ook leiden tot drukte en vermoeidheid, zowel fysiek als mentaal.

Een voorbeeld hiervan kan ik vinden in ons eigen gezin. Als pa en moe beiden werken en ’s avonds vermoeid thuis komen kunnen ze nog maar weinig aandacht aan elkaar en ons geven, waardoor de communicatie stroever gaat lopen. Als we een weekend thuis zijn en weinig moeten doen, is de sfeer meer ontspannen.

 

Ondanks al deze obstakels die te vinden zijn op de racebaan van het leven, kiezen mensen er toch vaak voor om het circuit zo snel mogelijk af te leggen. Natuurlijk, dingen snel doen is zeker niet meteen slecht voor je leven. Maar toch zal men naar mijn mening van de oppervlakkige gedachte af moeten stappen dat hoe sneller of goedkoper je iets doet, hoe beter je ervan wordt. De kwaliteit van het leven kan er namelijk op achteruit gaan, zowel op persoonlijk als op maatschappelijk vlak, als je dat niet doet. Het is beter soms de pitstop in te gaan om nieuwe brandstof te krijgen, dan om alles in een keer af te leggen.