InfoCash

Artikel

IJs en ijskoud

Auteur: NickH89 | geschreven op 07-02-2012

De Elfstedentocht verschijnt dezer dagen als een adembenemend fenomeen in alle agenda’s. Prachtige sneeuw, dat met een nog iets mooiere lichtweerkaatsing van het ijs terecht komt in een ieders oog. Mocht het ervan komen dan staat Nederland voor één dag volledig in teken van de tocht der tochten, al kunnen we natuurlijk concluderen dat er op dit moment meer over de Elfstedentocht gepraat is de afgelopen week als over de zaken waar het echt om draait.


Helden

Er is al tijden niet meer over Mauro gesproken en uitgerekend Geert Wilders maakt zich sterk voor een landelijke vrije dag op scholen als het moment daadwerkelijk daar is. De Elfstedentocht is een fenomeen, een legende, een onherroepelijke liefde voor de sport en bovenal een belevenis die geen enkele deelnemer ooit zal vergeten. Bijna tweehonderd kilometer glanzend natuurijs langs elf prachtige steden. Snits, Drylts, Sleat, Starum, Hylpen, Warkum, Boalsert, Harns, Frjentsjer, Dokkum en Ljouwert, elk van deze plaatsen is al dagen gespannen aan het toeleven naar die ene speciale dag. De dag dat er na Henk Angenent een nieuwe winnaar wordt aangewezen en waar we weer jaren van kunnen genieten. Maar we zijn er nog lang niet!

IJs en ijskoud, dat is de eis en niets minder. De kwakende eenden moeten plaatsmaken voor kunstijs en mannen die de nog openstaande wateren proberen te dichten. Vijftien hele centimeters hebben de helden nodig om groen licht te krijgen. Een hel als in ’63 zal het nooit worden, maar een dag vol vreugde en blijdschap kan het zeker genoemd worden. Sportlegende Mart Smeets zal de presentatie verrichten en zelfs Beau van Erven Dorens zal de schaatsen onderbinden mocht deze mogelijkheid zich voordoen. Dampende schaatspakken, juichende fans en huilende afvallers. Nederland is al weken koud, ijs en ijskoud, maar de tocht der tochten komt eraan en verwarmt al onze sportieve harten.