InfoCash

Artikel

Ideeën voor een kinderfeestje

Auteur: Anzjuhla | geschreven op 22-11-2012

Wanneer je kind jarig is behoort daarbij natuurlijk ook een leuk feestje voor hem of haar plus alle vriendjes en vriendinnetjes. Een kinderfeestje uitbesteden kan soms nogal wat kosten. Daarom is het voordeliger om zelf een kinderfeestje te organiseren. Maar wat zijn nu leuke ideeën voor een kinderfeestje?


Voorbereiding

Om het een beetje overzichtelijk te houden kun je eerst denken aan een thema. Wat vind je zoontje of dochtertje helemaal geweldig? De meest voorkomende thema's voor een kinderfeest zijn tegenwoordig prinsessen en piraten. Uiteraard is dit wel het leukste als alle kinderen bij een prinsessenfeest meisjes zijn en bij een piratenfeest jongens. Organiseer je een kinderfeest voor jongens èn meisjes samen? Dan kun je denken aan thema's als heksen en tovenaars, de Smurfen, kabouters en elfjes, dierentuin of een Disneyfilm. Voor een thema als de dierentuin kun je leuke papieren hoedjes kopen en op elk hoedje een ander dier tekenen of plakken. Maar ook is het grappig om maskers te maken van dieren.

Versiering

Natuurlijk is het belangrijk om de plaats van bestemming leuk te versieren voordat het kinderfeestje van start gaat. Je kunt standaard vlaggetjes kopen en ophangen maar je kunt ze ook zelf maken van gekleurd papier. Knip vierkanten, cirkels en/of driehoeken uit. Versier deze met alles wat je leuk vind of print op elk stukje papier op goede grootte een foto van je zoon of dochter uit. Of plaatjes dat met het thema te maken hebben. Plak deze aan een lang stuk touw zodat je een slinger creëert. Dit kun je ook doen met cijfers en letters. Of de namen van de kinderen die op het kinderfeestje komen. Met een rij kerstlampjes kun je ook leuke dingen doen. Maak kleine lampionnetjes van karton, papier of lege en schone plastic flesjes. Bevestig aan elk lampje een lampionnetje en hang het geheel op vlakbij een stopcontact. Leuke slingers zijn ook te maken van stof als je een beetje creatief en handig bent. Hiervan kun je uiteraard ook weer elke vorm maken die je zelf wilt. Met speciale verf is het ook mogelijk om een waar schilderij op het raam te schilderen die je na het feest er zo weer af wast.

Activiteiten

De kinderen moeten natuurlijk ook vermaakt worden. Als je een spelletje en traktatie samen wilt voegen kun je van te voren cupcakes bakken. Koop sprinkles, bloemetjes, sterretjes et cetera en speciale stiften waar een glazuur in zit om op de cupcakes te kunnen tekenen. Laat de kids maar lekker hun eigen cupcake versieren. Ze kunnen het meteen opeten of mee naar huis nemen na afloop van het kinderfeestje. Hetzelfde kun je doen met plakken cake of eierkoeken. Karaoke is ook een leuke bezigheid. Wanneer je al een complete set thuis hebt liggen behoeft dit weinig voorbereiding. Wanneer je deze luxe niet bezit is er ook geen probleem. Je hoeft niet per se een microfoon te hebben. Op internet staan er ook leuke liedjes zonder zang en met tekst die meegezongen kunnen worden. Tekenen, knippen, plakken, schilderen en kleuren zijn ook dingen die een kind een uur lang zoet kunnen houden. Hiervoor komt het gekozen thema weer perfect uit. Zet allemaal knutsel- teken- en schilderspullen op tafel en geef ieder kind een groot vel papier en laat ze zich maar lekker uitleven. Hiervoor leent een oude rol behang zich uitstekend. Zo kun je de vellen papier zo groot maken als je wilt of één groot stuk op tafel leggen. Andere populaire spelletjes zijn: koekhappen, snoephappen, ezeltje prik, tikkertje en verstoppertje. Maar uiteraard zijn er nog meer ideeën voor een kinderfeestje. Teken eens bijvoorbeeld mooie en grote vormen op stevig karton en knip deze uit. Zet op elke vorm in sierlijke letters de naam van elk kind dat aanwezig zal zijn op het feestje. Zet allemaal knutselspullen zoals lijm, steentjes, verf en stiften op tafel en laat ze de vormen maar mooi versieren. Zo maken ze hun eigen naambordje voor hun slaapkamer. Buiten kunnen de kinderen tikkertje doen, verstoppertje spelen of een leuke speurtocht doen met opdrachten.

Eten en drinken

Uiteraard moet er ook gegeten en gedronken worden tijdens een kinderfeestje. Van karton kun je leuke bakjes vouwen. Doe hierin wat vetvrij papier en bak genoeg popcorn. Vul elk bakje met de popcorn. Ook kunnen de kinderen een ketting maken van een dropveter en chips en snoep met een gat erin. Een fruitspiesje is gezond en veel kinderen houden van fruit omdat het zoet is. Rijg aan een satéprikker een druifje, stukje meloen, stukje appel en een plakje banaan. Eventueel kun je bovenop de satéprikker een gezichtje o.i.d. van karton maken of een grappig vlaggetje plakken. Zet alle prikkers in een halve pompoen of stuk oase. Hetzelfde kun je doen met stukjes kaas, worst, augurk et cetera. Je kunt ook knakworstjes serveren. Gewoon op een schaaltje of bak ze in bladerdeeg. Chips zijn ook vaak favoriet van kinderen. Je kunt dit uiteraard gewoon serveren in een schaal. Of maak ook voor de chips leuke bakjes. Ranja, melk, yoghurtdrank en fris zijn de drankjes die je kunt serveren mits er geen allergieën zijn. Koop gekleurde rietjes en versier deze met zelfgemaakte kartonnen figuurtjes die aansluiten aan het thema. Eventueel kun je plastic of kartonnen bekertjes ook zelf versieren.

Afsluiting

Het is gebruikelijk dat alle jongens en meisjes iets meekrijgen na afloop van het kinderfeestje. Dit kunnen hun eigen geknutselde spulletjes zijn of een zakje snoep. Nog leuker is om dit zakje snoep te doen in een punthoedje van karton die ze eventueel zelf tijdens het knutselen hebben versierd. Vul vóór het feestje een plastic zakje met verschillende soorten snoep en sluit het zakje af met leuk gekleurd lint. Wanneer de kids lekker druk zijn met hun eigen bezigheden tijdens het kinderfeestje, vul je alle punthoedjes met het zakje en zorgt ervoor dat de onderkant van het hoedje dicht komt te zitten met doorzichtige keukenfolie. Hetzelfde kun je doen met het versierde plastic of kartonnen bekertje. Een grabbelton met kleine cadeautjes is ook leuk na afloop.