InfoCash

Artikel

Relatietherapie

Auteur: Joanna | geschreven op 12-04-2010

Relatietherapie is tegenwoordig helemaal in. Door de economische crisis zitten mensen meer samen thuis en komen relatieproblemen meer aan de oppervlakte te liggen. Wat is eigenlijk relatietherapie?


Kenmerken relatieproblemen

Er zijn vele soorten relatieproblemen zoals bijvoorbeeld:
>> problemen samen niet meer uit kunnen praten,
>> je van binnen leeg en opgebrand voelen door je relatie,
>> gevoelens hebben voor iemand anders als je partner,
>> vluchten in werk of hobby

Relatietherapie

Herken je jouw relatie in bovenstaande punten, of wil je gewoon een betere relatie, dan kun je kiezen voor relatietherapie. Een goede relatietherapeut zal proberen tot de kern door te dringen van de afstand die er nu is op emotioneel gebied. Hij zal je door de irritaties heen laten prikken en je de kernbehoefte van jezelf en je partner doen inzien. In ruzie maken zit meestal een vast patroon en een ieder heeft daarbij zijn vaste manier van reageren bijvoorbeeld terugtrekken of kritiek hebben. Als jullie dit patroon samen herkennen en wie weet zelfs een naam geven, kunnen jullie in een vroegtijdig stadium kiezen niet meer mee te gaan in dit verwoestende patroon. Je kunt in plaats daarvan veel beter je tijd besteden aan het vervullen van elkaars 'kernbehoeften'. Voorbeelden van veel voorkomende kernbehoeften zijn bijvoorbeeld het gezien willen worden door de ander of het gehoord willen worden door de ander.

Ontstaan kernbehoeften

De kernbehoeften van mensen ontstaan meerstal in de kindertijd. Zo zal een kind van een chronisch zieke moeder in de kern heel veel behoefte hebben aan gezien worden door de partner omdat dit in de kindertijd door de ziekte van moeder ontbrak.
Een kind dat door vader of moeder in zijn of haar denken, daden of doen nooit serieus is genomen zal in de kern veel behoefte hebben aan gehoord worden door de partner.

Kernbehoefte en partnerkeuze

Hier komt nog eens bij dat een mens neigt om verliefd te worden op zijn 'emotionele nachtmerrie'. De kans is namelijk groot dat je hevig verliefd wordt op iemand die op die vader of moeder lijkt die niet voldoende in je behoeften als kind kon voorzien. Dit voelt immers veilig en vertrouwd. Deze valkuil maakt de cirkel weer rond. Al met al werk genoeg voor een koppel en een therapeut om mee aan de slag te gaan. Maar vergeet niet een goed begin is het halve werk. Samen werken aan je relatie verstevigt zeker je onderlinge band en geeft je een kans om samen en individueel te groeien.