InfoCash

Artikel

Co-ouderschap: regel het samen!

Auteur: Lichtpuntje | geschreven op 23-04-2010

Bij een scheiding komt veel kijken. Niet alleen het huis en de verdeling van de spullen moeten worden geregeld. Als er kinderen zijn, zullen er afspraken gemaakt moeten worden over de zorg- en taakverdeling. Gelukkig is co-ouderschap een mogelijkheid om de kinderen samen op te blijven voeden. Het kind blijft beide ouders evenveel zien, wat een grote troost kan zijn.


Evenveel contact

Voor de ouders kan co-ouderschap een manier zijn om veel contact met het kind te blijven houden en toch tijd over te houden om een eigen leven terug op te bouwen in de tijd dat het kind bij de ex-partner verblijft. Het kind heeft twee adressen waar het zich geborgen en veilig kan voelen. Het kind hoeft op deze manier ook niet te kiezen voor een ouder.

Ouderschapsplan

Het goed regelen van de zorg voor de kinderen is wettelijk geregeld. De wet vereist een regeling, het zogenaamde ouderschapsplan, waarin wordt vermeld wie er voor de kinderen gaat zorgen. Ook de financiële bijdrage is een onderdeel van deze regeling. De regeling hoeft niet gedetailleerd nageleefd te worden. Hoofdzaak is dat het kind zich bij beide ouders geliefd en welkom voelt.

Open en eerlijk

Kinderen voelen over het algemeen goed aan dat de relatie tussen de ouders verstoord is. Toch komt de mededeling van een scheiding keihard aan. Vertel je kind wat er gaat gebeuren na de scheiding. Het is belangrijk dat het kind weet in welke situatie hij/zij terecht zal komen. Betrek je kind bij een eventuele nieuwe woonruimte. Laat het spullen uitzoeken voor haar/zijn kamer. Geef het kind tijd en ruimte de emoties te verwerken en praat niet negatief over de ex-partner.

Nieuwe partner

Laat een nieuwe partner niet de rol van een nieuwe ouder vervullen. Het kan een lange tijd duren voordat je kind de nieuwe partner accepteert. Neem bij voorkeur tijd voor jezelf en de kinderen voordat je aan een nieuwe relatie begint. Neem de tijd voor jezelf en je kinderen om eerst tot rust te komen. Hoe sneller jij met een nieuwe partner komt, hoe lastiger het proces van acceptatie zou kunnen verlopen.