InfoCash

Artikel

Nee, dank je (mini cursus nee zeggen)

Auteur: Lichtpuntje | geschreven op 23-04-2010

Veel mensen hebben moeite om nee te zeggen. Het is een groep mensen die moeite heeft voor zichzelf op te komen, oftewel “assertief” te zijn. Het is een lastig probleem. Mensen die geen nee kunnen zeggen, worden vaak opgescheept met extra klusjes, terwijl ze daar eigenlijk geen tijd voor en geen zin in hebben. Helaas wordt er vaak misbruik van ze gemaakt.


Hoe komt het?


Mensen die moeite hebben met nee zeggen, trekken zich (te) veel aan van wat anderen van ze denken. Het zijn mensen die graag aardig gevonden worden en ze voelen zich schuldig als zij iemand moeten afwijzen. Ze willen zelf ook niet afgewezen worden. Het ligt zeer gevoelig. Nee zeggen is een afwijzing en dat wil men liever voorkomen.

Grenzen bewaken

Natuurlijk is het geweldig als iedereen je aardig vindt, maar het moet niet ten koste van jezelf gaan. Het wordt tijd om je grenzen te bewaken, want voor je het in de gaten hebt, wordt er over je heen gelopen. Nu valt het niet mee om nee te gaan zeggen als je dat nooit doet en er moeite mee hebt. Het is dus een kwestie van oefenen. Probeer het de eerstvolgende keer als je iets gevraagd wordt, maar je hebt andere plannen. Het zal de eerste keren niet meevallen, maar oefening baart kunst. Op den duur zal het je makkelijker afgaan.

Duidelijk zijn

Draai er niet omheen, een “nee” is een “nee”. Zeg niet “ik denk niet dat ik kan”, of “misschien een ander keertje”. Je bent duidelijk als je zegt: “Nee, ik kan niet”, of “Nee, het komt niet uit”. De ander zal bij het horen van twijfel een aanleiding vinden om je over te halen. Probeer liever niet uit te leggen waarom je nee zegt. In je uitleg zal de ander misschien een opening vinden om je toch weer “om” te krijgen. Het kan leiden tot een discussie waarin je jezelf loopt te verontschuldigen. En dat is nu het laatste wat je moet doen. Je hebt het recht om simpelweg te weigeren.