InfoCash

Artikel

Social media

Auteur: Patricki | geschreven op 25-04-2010

Social media zijn websites zoals Facebook, Hyves, Netlog, LinkedIn en Twitter.
Social media zijn al een aantal jaren bekend bij vooral jongeren. Het ligt aan de landen waar welke social media het bekendst zijn. Zo is Hyves alleen voor Nederland, en is Facebook wat internationaler bekend.

LinkedIn wordt dan vooral door zakelijke mensen gebruikt en Twitter kun je een beetje vergelijken met Hyves, maar dan is Twitter wat internationaler.

Nu is de vraag, bieden de social media extra contacten en hoe gaan we daar tegenwoordig mee om?

En zijn de mensen die je verzamelt op de social media, vrienden voor het leven?


Wat houden social media nou precies in?

Op social media websites zoals Hyves, Facebook en de rest van de social media wordt een bezoeker vaak meteen in staat gesteld om zich aan te melden. De gebruiker moet dan een account aanmaken. Hiermee schrijft de gebruiker zich in voor de website, en maakt hij onderdeel van het social media netwerk. Iedereen kan hem of haar dan benaderen. Op vrijwel elke social media website wordt je in staat gesteld om een zogenaamd profiel van jezelf aan te maken. In dit profiel vullen de meeste mensen hun gegevens in, maar er wordt ook vaak onzin ingevuld. Hierbij reist dan meteen de vraag op, hoe veilig zijn social media dan wel? Hier komen we later in dit artikel over terug.

Iedereen kan dit profiel dan ook bekijken en vrienden van je worden, alleen als jij goedkeuring geeft.

Bij Hyves zie je vooral dat het om het aantal vrienden gaat, zo hebben sommige mensen wel 2000 vrienden. Of je het allemaal echte vrienden kunt noemen, is de vraag. Wel is het zo dat het op social media websites vaak gaat om vrienden. Ook hierover komen we later in dit artikel nog op terug.

Social media zijn te vergelijken met chatten. Soms chat je met onbekenden, en soms willen op social media ook onbekende mensen jouw vriend worden. Hier reist dan weer de vraag op, hoe veilig social media wel of niet zijn.

Social media draaien vooral om het laten weten van andere, dat je actief bent. Hiermee bedoel ik dat social media ervoor zijn, om andere mensen iets snel te laten weten. Dit wordt dan gedaan door zogenaamde krabbels (bij hyves) of zogenaamde korte berichten. Vaak worden er ook foto's gedeeld.

Hoe veilig zijn social media?

Social media kunnen veilig en onveilig zijn. Het ligt er vaak aan hoe je social media gebruikt. Wanneer je op een verstandige manier social media gebruikt, dan zul je zien dat er geen vuiltje aan de lucht is. Er hoeft dan ook geen angst te zijn voor onveiligheid. Maar als je onbewust foto's op social media gaat plaatsen en je adresgegevens plaats, dan kan iedere ongewenste persoon jou opzoeken.

Je moet wel op de hoogte zijn van de gevaren van social media. Op social media stel je je bloot aan andere mensen, dit houdt in dat je niet de volledige vrijheid zult hebben. Veel mensen kiezen ervoor om een profielfoto van hun op een social media website te plaatsen, maar je moet wel bedenken dat iedereen jouw foto van het internet kan jatten en hem kan bewerken, om vervolgens hem als een monster op het internet te zetten.

Natuurlijk is er beveiliging, maar vertrouw niet op de beveiliging. Dus als je er niet zeker van bent dat iets veilig is dan moet je gewoon het niet doen. Pas dus op en weet wat je doet op social media. Bedenk ook, iedereen ziet wat jij plaatst op de social media. Wanneer je dus een grof type bent en je kunt je grenzen niet bewaken, wees je dan behoed! Je kunt dan beter niet op social media komen, omdat je dan in staat bent of de kans hebt om andere mensen te beledigen.

Social media, echte vrienden?

Zijn de vrienden die je verzamelt op social media wel echte vrienden? Natuurlijk meldt je je snel aan voor social media om in contact te komen met anderen en om er bij te horen. Ook is het natuurlijk cool om te laten zien hoeveel vrienden je wel niet hebt. Het beste zijn hier dan natuurlijk de social media voor. Je maakt een profiel aan en hupsakee je hebt 2000 vrienden. Maar zijn het wel echte vrienden? Veel mensen voegen op Hyves bijvoorbeeld mensen toe, zonder dat ze die kennen. Er zijn ook mensen die 2000 vrienden hebben, die moeten dan wel heel aardig of populair zijn. En zijn dit dan wel allemaal goede vrienden?

Nee, is het antwoord vaak. Social media zijn bedoeld om in contact te komen met mensen. Om met elkaar spullen te delen, meningen te delen en elkaars profielen aan elkaar te koppelen. Zo zie je ook vaker bedrijfsprofielen op Hyves, waarvan iedereen lid wordt. Deze bedrijven hebben dan vaak 15000 vrienden. Als dit allemaal echte vrienden waren? Was het maar waar. Bedrijven gebruiken social media om bijvoorbeeld jongeren te trekken. Wanneer zij vrienden worden, dan krijgen ze bijvoorbeeld 10 % korting op kleren.

Ook bij persoonlijke Hyves gaat het meer om het verzamelen van vrienden en niet om de vrienden zelf. Het is toch een wedstrijdje, wie de meeste vrienden heeft.