InfoCash

Artikel

Overspel - het begint onschuldig

Auteur: HectorServadac | geschreven op 07-06-2010

Hoe begint overspel? Overspel begint niet onmiddellijk als een keuze, maar als het eenmaal begonnen is, is er vaak geen houden meer aan. Een onschuldige relatie, een normale vriendschap, er is eerst nog niets aan de hand. Dan verandert in eens de relatie en gaat iemand vreemd.


Hoe begint overspel?

Wanneer iemand onder grote druk staat is een luisterend oor vaak een geweldige emotionele steun. Wanneer de eigen partner dat niet meer biedt, lijkt het heel onschuldig om het wel van een ander te ontvangen. Je hebt nu eenmaal wat zorg en aandacht nodig. Als je dat soort dingen tekort komt in je eigen relatie, ligt het voor de hand dat je het bij anderen zoekt.
Hoe onschuldig ook, wanneer de vriend in kwestie van het andere geslacht is, heb je een stap gezet in de richting van vreemdgaan. (Het moet ook een partner kunnen zijn omdat er van enige aantrekkingskracht wel sprake is.)

Gevoelens in een lawine

De weg van de onschuldige vriendschap naar het begin van een sexuele relatie wordt doorgaans ervaren als een lawine. Er begint iets te rollen en geen van beiden kunnen het tegenhouden. Natuurlijk maken we keuzes, maar als het eenmaal begonnen is, is het maar moeilijk tegen te houden.
Wanneer je dat beseft kun je maar beter helemaal aan het begin de ferme beslissing nemen er iets tegen te doen. Hoe langer je wacht - het is toch onschuldig, ik heb er nu juist behoefte aan, het is toch alleen maar een vriendschap etc - hoe moeilijker het wordt. Wanneer je je voorstelt hoe je je voelt wanneer de vriendschap er niet meer is, kun je mooi uittesten hoe ver het gegaan is. Wanneer je je leven je niet meer kunt voorstellen zonder de vriend(in) ben je waarschijnlijk al op het hellende vlak.

Gedwongen of vrij?

Mensen die op deze helling belanden zijn geen onschuldige slachtoffers, want ze hebben ook keuzes gemaakt. Maar het was niet hun bedoeling in deze situatie terecht te komen. Nu ze er eenmaal in beland zijn, lijkt er vaak geen weg terug te zijn.

• Men wil vaak de ander geen pijn doen, zeker niet als die ook een relatie heeft en dus hetzelfde risico loopt als hij/zij.
• Men wil niet van het lekkere gevoel af in een verse relatie te staan, die niet door een verleden is belast
• Men wil de sexuele ervaring niet missen
• Men wil de fantasie niet kwijt

Bovendien werkt er ook nog een vicieuze cirkel. De aandacht en tijd die iemand investeert in een buitenechtelijke relatie leidt ertoe dat de oorspronkelijke relatie steeds meer onder druk wordt gezet. De stres in de eerste relatie neemt dan toe, zodat de nieuwe relatie nog aantrekkelijker lijkt te zijn en meer tijd en aandacht gaat opeisen.

Remedie

Alleen door al in het begin te onderkennen wat er bij je gebeurt, heb je een redelijke kans om overspel bij jezelf te voorkomen. Wanneer je eenmaal toelaat dat een ander dan je eigen partner de belangrijkste in je emotionele leven wordt, is de lawine van emoties die daarna begint heel moeilijk tegen te houden.
Het is dus van het grootste belang om de stress in je primaire relatie te verminderen, zodat je minder ontvankelijk wordt voor verleidingen van buitenaf.
Het is heel belangrijk om te beseffen dat al die geweldige gevoelens die je ervaart aan het begin van de affaire allemaal - snel - zullen ophouden.