InfoCash

Artikel

Overspel - hoe hou je het tegen?

Auteur: HectorServadac | geschreven op 07-06-2010

Waarom is het zo moeilijk overspel tegen te houden? Er zijn drie redenen waarom het moeilijk kan zijn om je eran te onttrekken.
Vooral als het eigen huwelijk of je relatie op een dood spoor lijkt gekomen te zijn of wanneer je veel stress in je relatie ondervindt, lijkt een relatie met een ander een geweldige escape. Vreemdgaan kan de oplossing lijken voor al je emotionele problemen. Het kan bovendien een spannende roller coaster zijn waaruit je maar moeilijk kunt uitstappen. Je kunt je nu weer even geweldig voelen, krijgt andere aandacht, voelt je bevrijd van de sleur en de zorg die doorgaans ook tot een relatie behoren.


De drie factoren die het moeilijk maken te stoppen

Drie factoren werken hier bijzonder mee: de fantasie en de structuur van de hersenen.

1 Fantasie:
Wanneer je eenmaal begint te fantaseren over 'hoe het zou zijn' met een ander, leidt dat tot allerlei effecten. Je begint te wennen aan het idee, en daardoor wordt het makkelijker om tot de daad over te gaan. De nieuwe relatie wordt overdreven beoordeeld. 'Zij is precies wat ik nodig heb, als ik met haar een relatie kan aangaan, worden al mijn wensen vervuld." Hoe mee je nadenkt, hoe belangrijker deze persoon in je leven wordt. Het is eigenlijk het tegendeel van de negatieve fantasie die vaak voor stress zorgt binnen je huwelijk of relatie. Daardoor zag je steeds de negatieve kant van je partner voor je. Hier zie je alleen maar de positieve kanten.

2. Rationalisatie
Je houdt jezelf voor dat het onschuldig is, ook wanneer het tot een sexuele relatie komt, en dat je je eigen vrouw of echtgenoot niet schaadt. Die weet er immers niks van en je doet hem/haar toch eigenlijk niet te kort etc. Eend eel hiervan is oo cultureel bepaald, omdat we niet gewend zijn om alleen maar te handelen vanuit morele oordelen. We weten dat we in het algemeen mogen streven naar geluk voor onszelf. In dit geval verbreken we dan ook allerlei morele waarden, om dit geluk te kunnen bereiken.

3. Chemische reacties in de hersenen:
Het is bekend dat de hersenen een stof aanmaken die bekend staat als PEA, phenethylamine, die een gevoel van geluk geeft. Vroeger dacht men wel dat deze stof in chocolade aanwezig was, zodat men de liefde van een vrouw kon winnen door haar chocolade te schenken. Nu is gebleken dat de stof in chocolade zeer snel wordt afgebroken en omgezet in een veel onschuldiger stof. Het is deze phenethylamine die ervoor zorgt dat je bij een nieuwe relatie een goed gevoel over jezelf krijgt, wat je dan weer als een aanwijzing ziet dat de relatie goed voor je is.