InfoCash

Artikel

Alfred Adler, het streven naar perfectie

Auteur: Dirkje | geschreven op 21-07-2010

Geboren in de buitenwijken van Wenen, stierf Alfred Adler op vijf jarige leeftijd bijna aan een longontsteking. Dit heeft hem doen besluiten om arts te worden en zich te richten op het bestrijden van dodelijke ziekten.


Medische graad

In 1895 behaalde hij zijn medische graad aan de universiteit van Wenen, waar hij ook zijn toekomstige vrouw ontmoette, Raissa Timofeyewna Epstein. Samen kregen ze vier kinderen.
Alfred Adler begon als oogarts, maar werd al spoedig algemeen arts. Uiteindelijk werd hij psychiater.

Freud

Hij was een tijdgenoot van Freud, die hem in 1907 uitnodigede in zijn gespreksgroep. Maar hij bleek het niet eens te zijn met diens ideeen en verliet de vereniging om in 1911 de vereniging voor Vrije Psychoanalyse op te richten. Een jaar later veranderde hij die naam in De Vereniging voor Individuele Psychologie.

1e wereldoorlog

Tijdens de 1e wereldoorlog werd hij arts in het oostenrijkse leger. Bij het zien van de schade die oorlog aanricht, kwam hij tot de conclusie, dat de mensheid haar methoden moeste wijzigen, wilde zij overleven. Na de oorlog hield hij lezingen in de USA en aanvaardde tenslotte een benoeming aan de Long Island of Medicine. In 1937 stierf hij aan een hartaanval.

Streven naar perfectie

Volgens Alfred Adler is er een drijfveer achter al onze gedragingen en ervaringen en dat is het streven naar perfectie. Omdat perfectie en idealen per definitie onbereikbaar zijn, heeft het streven ernaar in de psychologie vaak een negatieve betekenis. Adler zag dit meer positief en gebruikte verschillende begrip, voordat hij overging naar het streven naar perfectie.
De eerste was agressiedrift, wat betrekking had op de reactie die we vertonen wanneer we gefrustreerd raken in andere drijfveren, als behoefte aan voedsel of sexuele bevrediging.
Vervolgens sprak hij over compensatie als de basale motivatie. Hier bedoelde hij mee, dat we onze persoonlijkheid te danken hebben aan de manier waarop wij al of niet onze problemen of tekortkomingen te boven komen.
Met een van zijn vroegste begrippen, mannelijk protest, signaleerde hij dat jongens hoger in aanzien stonden dan meisjes. Ze willen graag als sterk, agressief en leidinggevend gezien worden. Hij was het er niet mee eens, dat mannen als superieur gezien werden. Dat mannen assertiever waren dan meisjes, kwam door de opvoedingsgewoonten.
Tenslotte gebruikte hij het begrip; het streven naar superioriteit of meerderwaardigheid, voordat hij overging naar het streven naar perfectie. Later zag hij dit meer als een ongezond streven.