InfoCash

Artikel

Werk zoeken

Auteur: rpoelke | geschreven op 08-08-2010

Als pas afgestudeerde heb je tal van mogelijkheden om werk te zoeken. Toch zijn er belangrijke en minder belangrijke methoden om werk te vinden. In perioden waarin werkaanbiedingen schaars zijn, moeten we echter alle mogelijkheden benutten. Wil je weten welke methoden er allemaal zijn, lees dan rustig verder.


1. Zelf op zoek gaan

Zoek je vast werk dan kan je gericht zoeken in bedrijven waar de functie die je wil, ook werkelijk voorkomt. Een goed voorbeeld is een verpleegkundige die ziekenhuizen, rusthuizen, thuisverpleging organisaties contacteert en zich aanbied voor een functie als verpleegkundige. Is er een vacante betrekking dan kan men je op gesprek vragen en nadien als je aan hun eisen voldoet, aannemen. Schrijnwerkers kunnen dan weer solliciteren in schrijnwerkerbedrijven of bouwfirma's enz..

2. Het arbeidsbemiddelingkantoor

Dit is een bureau dat door de overheid opgericht is om zoveel mogelijk werklozen aan het werk te krijgen. Het voordeel is dat ze van de meeste vrije werkplaatsen op de hoogte zijn. Zij zorgen ook voor de werkloosheiduitkering en hebben er alle belang bij dat je snel aan het werk bent. Een nadeel is dat ze je eender welke job kunnen aanbieden, ook een job die onder je verwachtingen ligt en niet gelijk loopt met je opleiding. Soms levert zulke job je een lager loon op dan wanneer je zou krijgen voor een functie die overeen komt met je opleiding. Een job weigeren kan gevolgen hebben voor je werkloosheidsvergoeding.

3. Zoeken via een interim kantoor

Interim kantoren zijn verbonden met een aantal bedrijven die tijdelijke en vaste werkkrachten nodig hebben. Het eerste sollicitatiegesprek gebuurt dan in het interim bureau. Daarna gaan ze samen met jou op zoek naar een geschikte werkplek. Hebben ze voorlopig geen aanbieding, dan kan je op een lijst gezet worden en contacteert men je wanneer er een job vrij komt. Een job weigeren heeft hier geen gevolgen voor je werkloosheidsvergoeding. Je kan ook op de lijst blijven staan wanneer het arbeidsbemiddelingkantoor je reeds werk gegeven heeft. Hierdoor kan je een betere job vinden dan die je door het bemiddelingsbureau werd aangeboden.

4. Internet websites met werkaanbiedingen

Ook via internet kan je op zoek gaan naar een geschikte werkaanbieding. Speciale websites met vacatures zijn via de zoekfunctie, gemakkelijk te vinden en te contacteren. Deze websites zijn gratis in gebruik en hebben een eenvoudig navigatie systeem dat logisch opgebouwd is. Iedereen kan via deze websites gemakkelijk de juiste werkaanbieding vinden die voor hem of haar geschikt is.

5. Zoekertjes websites

Soms kan je ook via de gewone zoekertjes websites een geschikte vacature vinden. Deze worden echter overspoeld met zoekertjes die beloven dat je snel rijk kan worden of tijdelijke aanbiedingen bevatten voor jobs die als bijverdienste beoefend worden. Het is dan ook een hele klus om op deze websites de echte vacatures van de nep te onderscheiden.