InfoCash

Artikel

De sollicitatiebrief

Auteur: rpoelke | geschreven op 08-08-2010

De sollicitatiebrief is het belangrijkste element van een sollicitatie. Een goede sollicitatiebrief leidt automatisch naar een sollicitatie gesprek. Een slechte sollicitatiebrief wordt niet volledig gelezen en beland meestal in de prullenmand. Maar wat is nu een goede of slechte sollicitatiebrief. Wil je er het fijne van weten, lees dan vlug even verder.


De enveloppe

Zorg voor een witte enveloppe, zonder bloemetjes of andere leuke kleurtjes en figuurtjes. Solliciteren is een zakelijk gebeuren en vraagt een effen witte enveloppe. Schrijf duidelijk het adres van het bedrijf op de enveloppe en zorg dat deze volledig is. Een onvolledig adres kan ervoor zorgen dat de brief niet op zijn bestemming geraakt. Op de achterkant je volledig adres en naam vermelden. Voldoende gefrankeerd opsturen want geen enkel bedrijf aanvaardt een brief waar straf port op dient betaald te worden.

De brief

Boven aan links staat je volledige naam, achternaam en adres. Op deze manier weet men van wie de brief is. Aan de rechterkant de datum en de plaats waar je woont op het moment dat je de brief schrijft. Schrijf je naar aanleiding van een vacature die je ergens gelezen of vernomen hebt, dan vermeld je boven aan links, betreft: naar aanleiding van uw vacature van ... in het ...(krant) of op de website van ... . Daarna begin je in het midden met: “Geachte mijnheer, mevrouw of de naam, directeur van de firma X of diensthoofd personeelszaken”. In de eerste alinea vermeld je voor welke functie je solliciteert en je motivatie. Welke studies je gedaan hebt en waarom jij de geschikte persoon bent? Welke ervaring heb jij wat betreft de vacante betrekking? Welke ambities heb je en welke kansen wil je krijgen in het bedrijf? Waarom kies je dat bedrijf en die vacante betrekking? Afsluiten op een formele en beleefde manier.

Doel van de sollicitatiebrief

Op een korte en bondige manier de aandacht trekken van de persoon die de selectie uitvoert. Deze moet voldoende nieuwsgierig worden om je uit te nodigen voor je sollicitatiegesprek. Een goede sollicitatiebrief leidt altijd tot een sollicitatie gesprek. Je brengt op een goede en duidelijke manier je kwaliteiten over. Je weet duidelijk je keuze te motiveren en je ambitie weer te geven. Blijf formeel en tracht een goede balans te vinden tussen bluffen en eerlijk zijn. Beloof niet dat je bepaalde dingen kan uitvoeren als dit niet het geval is. Deze dingen komen immers ter sprake in het sollicitatiegesprek en kan ervoor zorgen dat je wel of niet geloofwaardig overkomt. Eerlijkheid duurt het langst.

Het curriculum vitae

Het curriculum vitae is een onderdeel van de sollicitatie brief maar omwille van de uitgebreidheid ervan zal ik deze in een ander deel onderbrengen.