InfoCash

Artikel

Oprichting van de staat Israël

Auteur: JoostB | geschreven op 16-10-2010

Op het journaal wordt vaak gesproken over de oorlog tussen de Israëlieten en de Palestijnen. Ze leveren strijd om hun land, en het land Israël bestaat dan ook nog helemaal niet lang. Hoe is deze strijd begonnen, en wanneer en waarom is de staat Israël eigenlijk ontstaan? Dit en meer in dit artikel.


Hoe het begon

Door het toenemende antisemitisme, dat vaak zelfs door de overheid gestimuleerd werd, vond de Joodse journalist Theodor Herzl dat er een staat moest komen die alleen voor de Joden was. Dit idee heette het zionisme. Het woord komt van de berg Sion, waar Jeruzalem op is gebouwd, en het woord ook wel Zion genoemd. Alle Joden, of ze nou orthodox of liberaal waren, vonden het een zeer goed idee, waarna Herzl met onder andere de Engelse minister van buitenlandse zaken Chamberlain plannen ging maken. Chamberlain dacht de Joden een stuk land in Oeganda te geven, maar de Joden wezen dit af, aangezien ze al Palestina op het oog hadden. Uiteindelijk gingen de Verenigde Naties akkoord met het plan om de Joden een stuk land in Palestina aan te wijzen. Aanvankelijk probeerde Engeland de toestroom aan Joodse immigranten in Palestina te stoppen, want ze waren bang voor problemen met de Arabische volkeren die er al leefden. De Verenigde Naties kon echter niet anders dan het land opsplitsen, aangezien er al 350.000 Joden waren geïmmigreerd naar Palestina. De Joden waren blij met deze splitsing, maar de Arabieren dachten hier anders over. Een dag na de uitroeping van de staat Israel op 14 mei 1948 vielen de legers van een paar Arabische landen Israel aan. Zo begon de oorlog tussen Israel en Palestina.

Antisemitisme

Het antisemitisme was al een tijd aan de gang in Europa, maar het begon in Duitsland pas echt na de Eerste Wereldoorlog, die ze verloren hadden. Het begin van de Tweede Wereldoorlog is dan ook op de 9e dag van de Joodse maand av, de dag waarop haast een vloek lijkt te rusten voor de Joden. Op deze dag zijn veel erge dingen gebeurd, bijvoorbeeld de vernietiging van de eerste en de tweede tempel van Jeruzalem. Er ontstonden veel antisemitische clubs, en de Joden kregen het geestelijk en economisch erg zwaar. Hitler gaf de schuld van het verlies van de oorlog aan de Joden, en onder de Joden zelf werd er ook ruzie gemaakt en gevochten.

De oprichting

De Joden wilden dus nieuw land. Er trokken er veel naar het land Palestina, en uiteindelijk werd het land dus opgesplitst in Israel en Palestina, en de staat Israel werd officieel erkend door onder anderen de Verenigde Staten en de USSR. Op het kaartje is te zien hoe de verdelingen lagen. Toen brak een tijd van oorlogen aan. De aanleiding voor de eerste oorlog – de Arabisch-Israëlische Oorlog – was de oprichting van de stad Tel Aviv. De Arabische landen die Israel omringden vielen het land aan, maar na negen maanden staakten ze de strijd, en gaven het op. Hierna volgden nog vele oorlogen, waaronder de Sinaii Oorlog, de Zesdaagse Oorlog, de Golfoorlog, en natuurlijk het Conflict in de Gazastrook. Een andere oorlog was de Jom Kippoer Oorlog, waarin Israel op hun heiligste dag Jom Kippoer werd aangevallen door Syrië en Egypte, maar na een maand vechten werd er wapenstilstand gehouden. Ik vind dit echt het meest respectloze wat men kan doen, op de heiligste dag van een religie, een land aanvallen, totaal respectloos.
Waarom deze conflicten? Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Sommigen zeggen dat het al begonnen is bij de conflicten bij Abraham tussen zijn zoons Izaäk en Ismaël. Anderen zeggen dat het begon bij de eeuwige strijd tussen de Israëlieten en de Filistijnen. Weer anderen beweren dat het pas begonnen bij de Joodse immigratie in 1880 naar Palestina. Kortom, een echt antwoord is (nog) niet te geven.