InfoCash

Artikel

Verslag Reize door het apenland

Auteur: laurens313 | geschreven op 20-10-2010

Dit verslag neemt je mee in een wonderbaarlijke reis door het land der apen.


De schrijver

Het stuk is geschreven door J.A. schasz, dit is de schuilnaam van Gerrit Paape. Hij had een schuilnaam, omdat hij patriottische teksten schreef. Paape was geboren in Delft op 4 februari 1752, hij leefde in de tijd van de verlichting. In deze tijd waren er twee tegenstrijdige groepen in Nederland: de patriotten en de prinsgezinde. Paape was duidelijk een patriot.
Het werk ‘Reize door het apenland’ publiceerde hij in 1788. Dit was niet zijn enige werk, rond deze tijd had hij nog veel meer werken gemaakt. Verder schreef hij succesvolle artikelen in kranten als de Hollandsche Historische Courant en de Friesche Courant. Wanneer hij echter een artikel publiceerde dat veel mensen niet beviel was hij gedwongen om te vluchten naar de Zuidelijke Nederlanden. Vanaf dit moment was hij niet langer welkom in de 4 gewesten.
Ondanks alles bleef hij artikelen schrijven, weliswaar niet meer voor de kranten uit de 4 gewesten. Ook heeft hij verschillende baantjes in allerlei steden in Nederland gehad en in 1796 kreeg hij zelfs een benoeming in de Raad van Justitie.
Op 3 en 4 februari 1787 vond de kollummer oproer plaats, hierbij toonden de burgers massaal hun oranjeliefde. Hierdoor werd Paape, die absoluut antikoningshuis was, ontslagen en ging in mei 1787 in Den Haag wonen. Hier overleed hij op 51-jarige leeftijd aan waterzucht.

De inhoud van het verhaal

In het eerste hoofdstuk van het verhaal waren de hond, het paard, de dienstmeid en de vrouw van de ik-figuur op vreemde wijze allemaal tegelijk in het water gevallen. De ik-figuur had nog maar zo weinig tijd, dat hij nog maar een iemand kon redden. Hij dacht heel lang na, zodat iedereen al verdronken was voordat hij een besluit kon nemen.
De dorpsgenoten achtervolgden hem, omdat ze denken dat hij ze vermoord heeft. De ik-persoon vluchtte voor de boze menigte naar het buitenland. In het buitenland werd hij helemaal niet gastvrij behandeld, dus moest hij wel vluchten naar het Apenland.
Als hij na een lange en vermoeiende weg eindelijk aankomt in het Apenland, ontmoet hij een apin. Deze apin spreekt hem aan met nummer 7854. Pas later krijgt hij van een baviaan de eretitel nummer 17, hij is dan een belangrijke politicus in het apenland.
Na een verloop van tijd komt hij erachter dat de apen van plan zijn om gelijk te worden aan de mensheid. Er wordt flink gediscussieerd op vergaderingen tussen twee groepen apen. De ene onder leiding van aap nummer 1, hij stelt de innerlijke kant van de menswording voorop. De andere onder leiding van aap nummer 5, hij beweert dat het belangrijkste verschil tussen de apen en de mensen de staart is.
Na heel wat vergaderingen en onenigheden is vrijwel iedereen het met het plan van aap nummer 5, het afkappen van de staart, eens. Aap nummer 1 doet er alles aan om dit te voorkomen. Volgens hem zullen de apen het afkappen van hun staarten niet overleven en als bewijs wil hij zelfs als bewijs zijn eigen staart eraf hakken. Op deze manier wil hij aan alle apen laten zien dat het geen verstandig idee is, maar niemand wil naar hem luisteren.
Aap nummer 5 weet het zo te regelen dat alle apen op het zelfde moment hun staart eraf hakken, zodat ze allemaal tegelijk in een mens veranderen.
Ondanks alle voorbereidingen gaat het verschrikkelijk mis, het afkappen doet zo veel pijn dat de apen vergeten het pleistertje op de wond te plakken. De ik-persoon ziet alle 1,62099•10^16 apen krijsend sterven. Hierna huilt hij drie dagen lang en valt dan vermoeid in slaap.
Als hij weer wakker wordt, ligt hij weer in zijn eigen bed, het blijkt dat hij een ijldroom heeft gehad.

Verband met de actualiteit

Het stuk is zeker nog geschikt voor de jonge lezer van tegenwoordig, dit is vanwege de manier waarop het geschreven is. De humor die in het verhaal komt is erg leuk en nog steeds begrijpelijk. Er wordt tegenwoordig nog veel gelachen om apen in mensenkleding. De tekst is ook redelijk vlot geschreven, ondanks dat het in zeer ouderwets Nederlands is geschreven. De tekst is goed te begrijpen en het leest lekker door.

De hoofdpersonen

De ik-figuur, aap nummer 1 en aap nummer 5 zijn de drie hoofdpersonen in het verhaal. De ik-figuur, ofwel J.A. Schasz, speelt een belangrijke rol in het verhaal. Hij is de persoon die alles droomt. In zijn droom heeft hij een erg gevoelig karakter. In het stuk huilt hij bijvoorbeeld drie dagen en drie nachten achterelkaar.
Aap nummer 1 speelt ook een belangrijke rol in het verhaal. Hij is de intelligentste en hoogst geplaatste aap. Volgens hem ligt de revolutie van de aap niet aan de buitenkant maar aan de binnenkant. Hij beweert dat een aap in een mens zal veranderen, zodra het innerlijke van de aap is aangepast aan dat van de mens.
Aap nummer 5 heeft hierover hele andere gedachten en is daarbij ook een hoofdpersoon in het verhaal. Hij beweert dat de transformatie van aap naar mens plaats zal vinden wanneer de staart eraf gehakt wordt. Dit standpunt weet hij in de vergaderingen te verdedigen en hij krijgt zijn zin.