InfoCash

Artikel

Sinterklaas, het ontstaan.

Auteur: antrax | geschreven op 25-10-2010

Sinterklaas, geboren rond 280 na Christus in Turkije wordt eeuwen later nog aanbeden door vele kinderen. Zijn vader heette mogelijk Epiphanius of Theophanus en zijn moeder heette Nonna of Giovanni. Nicolaas leefde vroeger al met zijn geloof zeer standvastig. Maar wie was hij en wat deed hij?


Nicolaas in Turkije

Nicolaas zijn ouders overleden al vroeg tijdens een epidemie. Nicolaas was nog jong en besloot met zijn erfenis de mensen te helpen ziek waren of hulpbehoevend. Nicolaas werd bisschop in Turkije. Nadat de oude bisschop was overleden, alle bisschoppen kwamen bij elkaar en zeiden tegen elkaar : De eerste die in de kerk komt die wordt de nieuwe bisschop. Nicolaas werd aangenaam verrast dat hij de nieuwe bisschop werd. Volgens de legende had sinterklaas een bepaalde kracht, 3 mensen werden tot de dood veroordeeld, hoewel gezegd wordt dat ze onschuldig waren is dit nooit bewezen. Ze kwamen in de dodencel, en Nicolaas probeerde hun vrij te pleiten, volgens de legende kwam hij in een droom van een van de rechters, waarin hij smeekte die 3 mannen niet te veroordelen. De 3 mannen kwamen op vrije voeten.
Sint Nicolaas stierf op 6 december 342 in Myra. 5 december was zijn naamdag, volgens de kinderen van tegenwoordig is hij dan jarig en deelt hij cadeautjes uit. Graag laten wij hun in deze dingen geloven.

Sint nicolaas door de eeuwen heen.

Na de 13e eeuw begonnen mensen in het westen van Europa met de viering van Sint-Nicolaas. Hij werd al gauw Sinterklaas genoemd. Met deze feestdag ging een kinderbisschop en zijn assistenten op zoek na arme kinderen om hun voor een paar weken van voedsel en geschenken te voorzien. Ook kregen ze geld en was 6 december hun vrije dag. In Nederland kwam sinterklaas ook al snel. Utrecht was de eerste stad waar kinderen hun schoen konden zetten voor deze heilige man om vervolgens een cadeautje erin te vinden. Later volgde het hele land. Ook begonnen burgers met kermissen en markten in hun straten en werden en weer suikergoed gemaakt. Hoewel de katholieken tegen deze vieringen waren, werden ze door een opstand door kinderen georganiseerd overgehaald en werd het sinterklaasfeest geaccepteerd.

Sinterklaas nog steeds heilig.

In 1807 werd de goedheiligman, verplaatst met zijn graf naar Bari. Daar werd een kerk gebouwd, ten ere van hem. Nog steeds gaan vele mensen naar zijn graf om hem te eren. Hier in Nederland volgen we trouw de tradities zoals ze in Nederland zijn gekomen. We laten de kinderen hun schoen zetten. In de grote steden komt de sint met zijn paard, hij schudt handjes met de kinderen, de pieten delen de pepernoten uit en s"nachts loopt hij over de daken om stiekem cadeautjes neer te leggen voor de brave kinderen. Het is alleen zo jammer dat de winkels halverwege het jaar al de pepernoten in de schappen hebben liggen.