InfoCash

Artikel

Denken en je hersens gebruiken: het verschil

Auteur: JoostB | geschreven op 11-11-2010

Tja, wat is nou het verschil tussen nadenken, en je hersens gebruiken? Een vraag waar ik niet zomaar antwoord op kan geven, maar dat er wel moet zijn. In dit essay moet dat duidelijk worden, of in ieder geval verschillende kanten van de vraag belichten.


Het verschil

Volgens van Dale betekent het begrip ‘je hersens gebruiken’, nadenken. Volgens van Dale is nadenken en je hersens gebruiken dus hetzelfde. Nou, daar komen we ook niet veel mee verder. En ‘nadenken’ is ‘je verstand gebruiken’. Maar ja, wat is dan weer je verstand? Dat is volgens het Grote woordenboek ‘het vermogen om iets te begrijpen, het denkvermogen’. Dus nadenken betekent eigenlijk ‘het vermogen om iets te begrijpen gebruiken’. En je hersens gebruiken is ook het vermogen om iets te begrijpen, gebruiken. Nu is het voor mij al iets helderder. Iets, niet erg veel.
Volgens mij is het begrip ‘je hersens gebruiken’ meer een vorm van reflexiviteit; je bekijkt het van buiten, net zoals je jouw armen of benen gebruikt. Je gebruikt het, als deel van je lichaam. Het is een beetje de biologische betekenis van het begrip.
Maar nadenken is meer vanuit jezelf. Heel je (bewuste) leven is het nadenken.
Nadenken komt echt vanuit jezelf, dat bén jij. Door het echte nadenken ben je je bewust van het leven, van jouw leven. Dieren denken ook na, maar bij hen is het meer dat ze hun hersens gebruiken. Daar vind ik dat begrip weer beter op z’n plaats. Je hersens gebruiken doe je voor minder abstracte dingen, zoals ‘hoe kom ik het snelst naar die plek toe?’, of ‘hoe overleef ik?’. Maar nadenken doen dieren volgens mij niet echt, dat is alleen aan mensen toegewezen.
En wat als iemand nou zijn hersenen niet meer kan gebruiken? Dan is die persoon dood. Hersendood heet dat, de hersenen hebben hun controle over het lichaam totaal verloren. Het lichaam heeft de hersenen nodig, anders kan het niet functioneren. Maar de hersenen hebben ook weer het lichaam nodig, anders kunnen zij hun werk niet doen. Eigenlijk maken de hersenen ook deel uit van het lichaam. Als je jouw hersens gebruikt, kan je ergens naartoe lopen, of is je bloeddruk onder controle. Maar door nadenken wordt je bloeddruk niet geregeld. Als je erover nadenkt, dat je hersenen ook bezig zijn je bloeddruk te regelen, ben je ook weer bezig met een vorm van reflexiviteit. Je hersenen gebruiken doe je dus ook zonder nadenken. Je loopt niet de hele dag na te denken hoe je je bloeddruk nou eens zal regelen, of hoe je nou ook al weer moet lopen. Maar je gebruikt je hersens wel, anders zou het niet kunnen.
Volgens mij houdt ‘je hersens gebruiken’ dus veel meer in. Dat moet je lichaam (dus jij) doen om de controle te houden over bijvoorbeeld bepaalde organen. Maar je moet je hersenen ook gebruiken om te kunnen nadenken. Ik denk dat het begint met je hersens gebruiken, en dat je dan pas kunt nadenken.

Conclusie

Mijn conclusie is dus dat het verschil tussen nadenken en je hersens gebruiken ligt in het feit dat je je hersenen ook gebruikt als je gewoon dingen in het lichaam moet regelen. Daar onderscheidt het begrip ‘je hersens gebruiken’ zich dus van ‘nadenken’. Door na te denken krijg je geen controle over je lichaam. Ook begint het met je hersens gebruiken, en dan kun je pas nadenken.
Kortom, als je jouw hersens gebruikt, kun je nadenken.