Advertenties

Filosofie (Mens en Samenleving)

Aristoteles: de houding van de mens

Ook al leefde Aristoteles meer dan 2000 jaar geleden, sommige van zijn ideeën zijn ook in deze tijd nog steeds actueel. We komen in onze huidige tijd complexe situaties tegen waarbij we ons weleens afvragen hoe te handelen. De inzichten van Aristoteles zouden kunnen helpen een antwoord te vinden.
Auteur: Lilalila | geschreven op 17-09-2013

Filosofie van het boeddhisme begrijpen

Socrates, een van de vaders van de westerse filosofie, beweerde dat een leven dat niet bewust geleefd wordt, niet de moeite van het leven waard is. De meesten boeddhisten kunnen dit alleen maar beamen. Vanwege het belang dat ze hechten aan logisch denken en rationeel onderzoek, hebben veel boeddhis...
Auteur: djenne | geschreven op 29-04-2011

De verovering van India

De verovering van India voltrok zich in drie stappen. Die ieder eeuwen duurden, zij staan in een bepaalde betrekking tot de drie gebieden waarin India geografisch wordt ingedeeld. Er is niet veel over bekend en geschreven. Jammer.
Auteur: djenne | geschreven op 28-04-2011

Het oude India

India is geografisch en ook geestelijk een wereld op zich. Dit ontzaglijk grote land kent alle klimaten, van eeuwige sneeuw op de Himalaya in het noorden, tot tropische hitte van de grote riviervlaktes in het zuiden.
Auteur: djenne | geschreven op 27-04-2011

Betekenis van het leven?

Wat is de betekenis van het leven? Dit is een vraag die veel mensen zich al gesteld hebben in het verleden. Waarom ben je geboren? Hoe iemand geboren wordt kan men wetenschappelijk verklaren. Maar waarom je leeft, dat kan niemand echt verklaren.
Auteur: djenne | geschreven op 12-03-2011

Oneerlijk!

Soms voelen dingen zo oneerlijk, je voelt je benadeeld en kijkt misschien net iets te ver naar wat een ander heeft. Wat is eerlijk? Is dat een moraal of is het.....?
Auteur: smile19w | geschreven op 11-03-2011

Denken en je hersens gebruiken: het verschil

Tja, wat is nou het verschil tussen nadenken, en je hersens gebruiken? Een vraag waar ik niet zomaar antwoord op kan geven, maar dat er wel moet zijn. In dit essay moet dat duidelijk worden, of in ieder geval verschillende kanten van de vraag belichten.

Auteur: JoostB | geschreven op 11-11-2010

Vrienden, het onmisbare ingrediënt voor geluk?

“(…) wie gelukkig wil zijn heeft zijn voortreffelijke vrienden nodig”, Boek IX Ethica Nicomachea, blz. 285. Dit is wat de Oudgriekse wijsgeer Aristoteles zegt over de kwestie: Zijn vrienden noodzakelijke voorwaarde voor geluk? Maar is wat hij beweert wel waar? Er zijn namelijk genoeg mensen di...
Auteur: JoostB | geschreven op 07-10-2010

Wat betekent het woord absoluut?

Als je het echt krachtig wilt zeggen gebruik je het woord absoluut. "Dat is absoluut waar." "Absoluut niet!" In de filosofie heeft het woord absoluut allerlei betekenissen gekregen. een kleine greep uit de geschiedenis van de filosofie:

Auteur: HectorServadac | geschreven op 19-08-2010

Grond en afgrond in de filosofie

De grond is dat waarop je staat. Zonder grond onder de voeten zouden we eeuwig vallen. Het woord betekent zoveel als de laagste plek. Wat daar onder ligt is bedreigend. Dat is nog lager dan de laagste plek? Dat is de afgrond. Wie in de afgrond belandt, legt het loodje. Het is een negatief woord voor...
Auteur: HectorServadac | geschreven op 19-08-2010

Pagina    1    2    3