InfoCash

Artikel

Freddie Mercury

Auteur: jjkboy | geschreven op 04-12-2010

Freddy Mercury (de artiestennaam van Farrokh Bulsara) is vooral bekend als leadzanger en songwriter van de band Queen. Queen is onder ander bekend van nummers als: We Will Rock you en Bohemian Rhapsody.


Freddie Mercury (1946-1991)

 

Freddy Mercury is de artiestennaam van Farrokh Bulsara. Hij is geboren op 5 september 1946 in Stone Town, Zanzibar. Zijn vader werkte voor de Britse koloniale overheid. Hij verhuisde naarIndia en bracht zijn vroege jeugd door in Panchgani. In 1963 verhuisde Farrokh naar Engeland. Na de middelbare school studeerde aan een kunstacademie in Londen. Hij studeerde af in design. Naast zijn kunststudie studeerde hij ook piano en zang. Hij trad op met gezelschapsbandjes.

In 1968 richtten Brian May en Tim Staffell een band op. Op het prikbord van hun school hingen ze een affiche dat aankondige dat er een auditie voor 'Ginger Baker stijl' drummer gehouden zou worden. Roger Taylor kreeg deze plaats in de band die ze Smile noemden. Tim Staffell was een goede vriend van Farrokh (die zich intussen Freddie noemde) en introduceerde hem in de band. Freddie was meteen fan.

In 1970 stopte Tim met de band omdat er volgens hem te weinig gebeurde. Freddie stopte met zijn eigen band, Wreckage, en kwam bij Bryan en Roger in de band. Ze beslotenhun band 'Queen' te noemen omdat de band bezig was met de liederen 'White Queen' en 'March of the Black Queen'.

In 1971 kreeg Queen zijn vierde lid: John Deacon. Hij speelde basgitaar. Het repertoire van Queen was er al en dus deed John weinig meer dan de bestaande liedjes instuderen. In de jaren zeventig baseerde Farrokh (die nu de naam Freddie Mercury had aangenomen alsartiestennaam) vooral op klassieke muziek. De favoriete componist van Freddie was Chopin. Desondanks was dat niet de enige band waar Freddie zijn muziek op baseerde, hij werd ook beïnvloed door Jimmi Hendrix en The Beatles. Aan het eind van de zeventiger jaren verdween het klassieke en maakte plaats voor meer discoachtige ritmes.

In de jaren tachtig kreeg Queen zijn grootste aanhang. Alhoewel, in Amerika dan. In Europa leek de band juist aanhang te verliezen. dit aantal nam weer toe toen 'I want to break free' uitgebracht werd. In 1985 hield Queen het Live Aid concert. dit werd later betiteld als het beste concert allertijden.

In 1991 kwam het laatste album met Freddie Mercury uit. Het album, Innuendo, werd later betiteld als het beste werk van Freddie Mercury. De geruchten dat Freddie aan de ziekte AIDS zou lijden, gingen al een poos in het rond maar werden extra versterkt door de clips van de songs op Innuendo. Zo werd er oud filmmateriaal gebruikt zoals in the show must go on. Ook werd er gebruik gemaakt van animatie van het nummer Innuendo. In de clips waar Freddie wel in te zien was, zag hij er ziek en erg vermagerd uit. In de clip van het lied 'I'm going slightly mad' is Freddie verkleed als mimespeler. De clip heeft een aantal mysterieuze dingen. Zo lopen de andere bandleden rond als een pinguin, een hofnar en een man met een fluitketel op zijn hoofd rond. In de clip is ook een Gorilla te zien. Men zegt dat in dit pak Elton John zat. Anderen zeggen dat het een man is die meteen na de opname zijn verhaal verkocht over Freddie, die tussen de takes door in een bed moest liggen.

23 November 1991 komt Freddie ervoor uit dat hij inderdaad AIDS heeft. Nog geen 24 uur later overlijd hij aan de gevolgen van AIDS.