InfoCash

Artikel

Biografie Dimmu Borgir

Auteur: drpaddo | geschreven op 29-03-2011

Dimmu Borgir een symfonische black metal band uit Noorwegen met een geheel eigen geluid. Het grunten en de screams van Shagrat gaan zeker door de ziel van je lichaam en ook de donkere teksten zijn niet weg te denken uit hun repertoire. Daarnaast is er nog de kleding en schmink die dit tot een geheel maakt. Dit is de biografie van Dimmu Borgir


Dimmu Borgir biografie

Dimmu Borgir is IJslands voor donker fort of donker kasteel, het is een opstappeling van lava vlak bij het meer Myvatn. Ook wel door de lokale bewoners de poort naar hel genoemd.

Het begin van Dimmu Borgir

In 1993 werd door Shagrath, Silenoz en Tjodalv de symfonische black metal band Dimmu Borgir opgericht. Ook Stian Aarstad en Brynjard Tristan kwamen bij de band en samen hebben ze de EP, Inn I Evighetens Morke" opgenomen met daarop 2 nummers (de titelnaam part I en part II), dit bevatte naast de black metal ook andere invloeden zoals klasiek en opera. Het eerste echt album werd in 1994 opgenomen met als title "For All Tid" (voor altijd). Opgevolgt door het album Stormblast, maar aangezien de eerste 2 albums in het noors werden gezongen was het maar voor een bepaalt publiek, hier moest verandering in komen. Er werd in 1996 een mini cd uitgebracht inhet engels genaamd Devil's Path dit was hun eerste engelse uitgave hier door kregen ze een platen contract bij Nuclear Blast.

Het eerste echte Engelse album

In 1997 was het dan zover het 3e album "Enthrone Darkness Triumphant," deze werd in het engels uitgebracht en Dimmu Borgir werd bekent in het buitenland. Niet alleen werd het album in het Engels uitgebracht, maar de kwaliteit was stukken beter het was net of de puzzel stukjes op zijn plek vielen en is voor menig 1 een meesterstuk. Na het uitkomen werden er niet minder dan 150.000 over de hele wereld verkocht en was de eerst binnenkomst in de charts een feit. Ook kwamen nu de zomerfestivals zoals het Hollandse Dynamo Open en het Duitse With Full Force en natuurlijk Wacken Open Air, ook dit bleek een groot succes. Daarna kwam de "Enthrone Darkness Triumphant World Tour" ook dit beek een groot succes. Na de wereld tournee ging Dimmu Borgir direct weer de studio in om een mini cd op te nemen genaamd "The Godless Savage Garden" hiermee kregen ze hun eerste Spellemannprisen Award nominatie, dit staat gelijk als de Grammy Award in Amerika.

Dimmu Borgir's eerste Award

Fans waren nieuwschierig welke richting het op zou gaan met het nieuwe album "Spirital Black Dimension"dit was in 1999 ook dit was een succes, het is een complext album met vele hoogte punten. Tjoldalv verliet de band in de begin periode van de tour in 1999, de line up in Dimmu Borgir werd verandert en gingen met 6 man de studio in en namen het volgende album op "Puritanical Euphoric Misantropia deze kwam uit in 2001. Met dit album wonnen ze dan ook hun eerste Spellemannprisen Award. Na dit geweldige album kwam er in 2003 Mamoet van een cd "Death Cult Armageddon" een dijk van een cd, hij was zelfs zo goed dat hij debuteert in de album chart lijst op nummer 7. En ook hier krijgt Dimmu Borgir een Spellemannprisen Award dit is hun 2e. In 2004 was het tijd voor Amerika oftewel Ozzfest het grootste Heavy Metal Fetival ter wereld. Hier stonden ze samen op het podium met grootheden zoals Slayer,Judas Priest en natuurlijk niet te vergeten Black Sabbath. Na het re recorden van "Stormblast"in 2005 in samenwerking van de sessie drummer Hellhammer, die later bleef hangen tot 2007 en drummer was op alle tournee's tussen 2005 en 2007, en ook nog op het vervolg album "In Sorte Diablo" te horen is. Later dat jaar moest Hellhammer stoppen met drummen, hij had een blessure opgelopen en kon niet meer presteren zoals hij wou en verliet de band. Het album "Ïn Sorte Diablo" werd een groot succes, het album kwam in de Noorse Album Chart's op nummer 1 binnen en het werd hun eerste goude plaat. In 2008 komt de eerste dvd uit bestaande uit 3 dvd's, de dvd "The Invaluable Darkness" werd een jaar eerder opgenomen op het festival van Wacken ten ere van  Nuclear Blast's 20e verjaardag. Er werden 75.000 album's in Amerika verkocht van het album "In Sorte Diablo" Tussen 2007 en 2009 werd er veel getourd op verschillende grote festivals. Aan het einde van 2009 gaat Dimmu Borgir de studio's weer in met het idee van een heel speciaal project, het idee van Black Metal,Opera en Klasiek was zeker al gelukt maar nu was het tijd voor iets nieuws.

De toekomst van Dimmu Borgir

In het najaar van 2010 komt het album Abrahadabra uit. Een album waar meer dan 101 musicanten aan mee hebben gewerkt. Een samenwerking met onderanderen een orkest bestaande uit 51 musicanten en een koor bestaande uit 38 zangers en zangeressen. Abrahadabra wat in het Engels betekent "I will Create As I Speak". Deze teks komt uit het boek "The Book Of The Law" van "Aleister Crowley". Het is een genot om naar het album te luisteren de combinatie ven deze zo verschillende muziek stijlen is fenomenaal. En ook dit album zal goed gaan scoren in de muziek die Black Metal heet.

Discography

 1. Inn I Evighetens Morke "1993
 2. Stormblast "1994
 3. For All Tid "1994
 4. Enthrone Darkness Triumphant "1997
 5. The Godless Savage Garden "1998
 6. Spirital Black Dimension "1999
 7. Puritanical Euphoric Misantropia "2001
 8. Death Cult Armageddon "2003
 9. Stormblaster re-recorded "2005
 10. In Sorte Diablo "2007
 11. Abrahadabra "2010
 12. DVD "The Invaluable Darkness "2008

InfoCash

Artikel